Пожари унищожиха  700 000 хектара горски масиви в страните от Европейския съюз, тази година

Подобни
Новини

София-Никол Николова
София-Никол Николоваhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
София-Никол Николова има опит като репортер в информационна агенция. Работила е и в сферата на рекламата. Обучава се в бакалавърска програма “Връзки с общественноста” на СУ „Св. Климент Охридски“. Обича да пътува и се занимава със спортно катерене.

Пожари унищожиха рекордните 700 000 хектара горски масиви в страните от Европейския съюз тази година, след като сушата влоши т. нар. “сезон на пожарите”, съобщава “Файненшъл таймс”.

От 2006 г. Насам няма данни за толкова голям брой агресивни пожари в региона. Общата площ на унищожените гори възлиза на почти четири пъти размера на Монако.

Изпратени са 29 самолета, осем хеликоптера и 369 пожарникари, които се борят срещу  пожарите в най-малко дузина страни от Европейския съюз, съобщават от Европейската комисия. Оттам допълват, че южните страни са най-засегнати.

Янез Ленарчич, европейски комисар по управлението на кризи, коментира, че Брюксел наблюдава ситуацията, денонощно чрез координационен център за реагиране при извънредни ситуации. Той уточни, че оттам мобилизират необходимата помощ.

Сезонът на горските пожари обикновено продължава от май до октомври, така че още повече горска територия е изложена на риск през тази година.

Брюксел планира да вложи повече ресурси за гасене на пожари, посочва служител на Европейската комисия и допълва, че се предвиждат самолети, които да бъдат разположени в целия Европейски съюз и управлявани от държавите-членки, когато е необходимо.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж