„Пожарникар на годината“ за 2022 г.

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Румен Радев: Българските участници в спасителните дейности след бедствието в Турция показаха новото лице на България – на сплотените, смелите и всеотдайните

Президентът участва в церемонията по награждаване на победителите в Националния конкурс „Пожарникар на годината“ за 2022 г.

Във време на политическо разделение и скептицизъм българските екипи, участвали в спасителните дейности след земетресението в Турция, показаха новото лице на България – на сплотените, смелите и всеотдайните. Увериха ни, че България има бъдеще на достойна европейска държава, в която животът, здравето, добросъседството и хуманното отношение към хората са висши ценности. С тези думи държавният глава Румен Радев се обърна към българите, включили се в спасителните  операции след опустошителното бедствие в югоизточната ни съседка. 

Президентът участва днес в церемонията по награждаване на победителите в Националния конкурс „Пожарникар на годината“ за 2022 г. В рамките на събитието той връчи почетния знак на държавния глава на екипите от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Столична община, 16-а авиационна база, Военномедицинска академия, Български червен кръст и Национална асоциация на доброволците в Република България. За високия професионализъм, себеотрицание и изпълнен дълг при спасяването на човешки животи всички участници в спасителните екипи получиха и поименни почетни грамоти от президента.  

Ние бяхме първата страна от ЕС, която се отзова  на място с подготвени хора и екипи и се включи още същия ден в спасителните операции, подчерта президентът. Той допълни, че бързата реакция на страната ни, работата на доброволците и на институциите са показали, че сме държава с ефективни институции, която може да се организира веднага и да изпълнява сложни спасителни дейности и операции. Държавният глава благодари на министъра на отбраната, министъра на вътрешните работи, кмета на Столична община и министъра на здравеопазването, които са поели организацията и координацията след решението България моментално да предостави помощ.  По думите на Румен Радев огромната благодарност е към всички спасители, оказали неоценима помощ, демонстрирали висок професионализъм и готовност, всеотдайност и солидарност.

„Тежкото земетресение в Турция трябва да бъде  предупреждение, че не можем да разчитаме на милостта на природата, че само професионализма и себеотрицанието на нашите спасители не е достатъчен“, подчерта още в словото си Румен Радев. Той призова всички отговорни институции да направят още веднъж задълбочен анализ на готовността на България за спасителни действия от такъв характер и да инвестират още повече в оборудване, екипировка и подготовката.

Посланикът на Република Турция у нас Айлин Секизкьок изказа благодарност към страната ни и към българските спасители. „Вие бяхте светлина в най-тъжната ни нощ, спасявайки стотици от големите разрушения. Заехте специално място в сърцата на турския народ“, посочи тя.  Посланик Секизкьок изказа благодарност и на президента и отбеляза, че той е бил първият държавен глава, откликнал на призива за помощ на Република Турция. 

На церемонията, която се състоя в Централния военен клуб Румен Радев връчи и специалната колективна награда на служители на ГДПБЗН, която бе присъдена на екипа на сектор “Специализирани оперативни дейности” от Регионална дирекция – Пловдив. Наградените участват в спасителните дейности в с. Богдан при наводненията от септември 2022 г., а част от тях и в спасителните дейности в Турция. 

Румен Радев заяви, че за него е чест церемонията по награждаване на победителите в Националния конкурс „Пожарникар на годината“ за 2022 г. да се провежда под патронажа на държавния глава. Той поздрави смелите мъже и жени, утвърдили се като гръбнак на всички дейности по спасяване в България и на които обществото ни разчита и вярва, че във всеки един момент могат да се притекат на помощ. 

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж