Пране на пари чрез компютърна измама

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Окръжна прокуратура – Монтана приключи действия по разследване по досъдебно производство и с обвинителен акт повдигна обвинение на И. Г. за престъпление по чл. 253, ал. 5, вр. ал. 3, т. 2, вр. ал. 2, пр. 1, вр. ал. 1 от НК.

Швейцарското дружество S.A.F. AG имало установени търговски взаимоотношения с фирмата N.S. A/S от Дания, от която закупувало риба и рибни продукти. Плащания се извършвали съгласно издадени от доставчика фактури.

На 27.02.2020 г. представители на S.A.F. AG получили електронно съобщение, в което се посочвала нова банкова сметка за плащания към този доставчик. Всички реквизити, името на служителя за контакт съответствали на реалните такива, освен домейна на електронната поща, от която то било изпратено. В него липсвала само една буква.

През периода 06.03.2020 г. – 15.05.2020 г. S.A.F. AG извършила 7 парични плащания по фактури на N.S. A/S на обща стойност 100 263,05 евро. Впоследствие обаче фирмата била потърсена от доставчика поради забавени плащания. Тогава се разбрало за измама.

Оказало се, че сумите по трансферите били извършени по сметката на търговското дружество „М. М.“ АД, регистрирано в гр. Монтана, България.

Представители на S.A.F. AG направили искане за възстановяване на сумите до банката, към която били извършени. Било им отказано, тъй като парите вече били изтеглени от И. Г. в банков клон в гр. Монтана.

По случая е бил подаден сигнал в полицията и след извършена проверка образувано досъдебно производство в Окръжна прокуратура – Монтана. 

Получателят на паричните средства И. Г. е бил привлечен в качеството на обвиняем за изпиране на пари – сумата в общ размер на 192 770 лева, придобити чрез извършено престъпление.

Предстои делото да продължи в съда.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж