Правосъдният министър: Не можем да отлагаме проблема с главния прокурор

Подобни
Новини

Георги Донков
Георги Донковhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.

Проблемът с главния прокурор не търпи никакво отлагане. Една от последиците на ината на Иван Гешев е това, че въпросът за съдебната реформа е изнесен пред скоби и е задължителна предпоставка, предусловие въобще да се върви напред към Плана за възстановяване и устойчивост. Това каза министърът на правосъдието Надежда Йорданова.

Тя очерта спешните мерки в сферата на правосъдието за следващите 3 месеца.

“На първо място това е преструктурирането на КПКОНПИ, отделянето на антикорупционната функция спрямо функцията за отнемане на незаконно придобито имущество, като антикорупционната функция ще бъде укрепена, засилена с повече правомощия, но и с повече гаранции срещу злоупотребите на съответния орган”, обясни пред БНР новият правосъден министър.

Според Йорданова липсата на резултати в борбата с корупцията се дължи отчасти на “избирателното действие на комисията “Цацаров”, а от друга страна отправените от тази комисия сигнали до прокуратурата ни изправят пред ситуацията дали тя ще реши да действа и да разследва или “отново ще отмести папката встрани и ще я забрави”.

“Втората линия на действие е свързана с изменения в Закона за съдебната власт и в НПК”, поясни Йорданова.

“Ще въведем поетапно възможността за обжалване на отказите на прокуратурата да образува досъдебни производства, с други думи да се обжалват отказите на прокуратурата да допуска разследване. Това ще става пред съдебна инстанция. Ние не бива да отворим тази възможност безкрайно, за всички възможни откази на прокуратурата, а само за онези, които имат висока степен на обществен интерес, по-висока степен на обществена опасност”, уточни тя.

“Третата линия е свързана с избора на нов съдебен инспекторат”, каза още Йорданова и определи това като “сложна политическа задача”.

“В момента се обсъждат различни модели как магистратът, който ръководи разследване срещу главния прокурор, да бъде избран така, че да не бъде в професионална зависимост от главния прокурор. Има няколко модела. Съвсем скоро ще ги видите. Най-добрият модел е промяна в Конституцията. Не сме се отказали от тази идея и ще работим, за да постигнем консенсус за това”, каза правосъдният министър.

Относно ВСС Надежда Йорданова коментира, че “колкото по-бързо освободят обществото от себе си, толкова по-добре за всички”.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж