Председателят на КЗП: Увеличението на цените на мобилните оператори е незаконно по начина на заявеното намерение

Комисията за защита на потребителите проверява легитимността на поисканите ценови промени

Подобни
Новини

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.

Увеличението на цените на мобилните оператори по начина, по който те са заявили намерение да го направят, е незаконно. Това обяви председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

Припомняме, че вчера КЗП започна спешна проверка на обявените намерения на мобилни оператори за повишаване цените на телекомуникационните услуги по действащи договори с потребители.

https://xn--b1amte3c.xn--90ae/komisiyata-za-zasthita-na-potrebitelite-proveryava-a1-i-telenor-za-vdiganeto-na-czenite/

От представените пред Комисията документи става ясно, че намерението за индексацията е за тази и миналата година, а по закон това може да става само за предходната.

“Заявеното от мобилните оператори увеличение е около 5%, но то може да бъде направено по тази клауза единствено след официално обявяване на индекс на инфлацията за годината от НСИ, което ще стане през януари”, обясни Маргаритов пред БНТ.

Той заяви, че Комисията има законово право да наложи глоби на компаниите, но не и да влияе на ценообразуването.

По предварителни сметка на КЗП, поскъпването в обозримо бъдеще ще е по-малко от 5%.

Маргаритов обясни, че потребителите могат да прекратят договора си с мобилния оператор по два начина – с едномесечно предизвестие при безсрочен договор или да се платят максимум три месечни вноски като неустойка при срочен, независимо от това кога изтича той.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж