Представители на АБВ поднесоха цветя на Паметника на победителите

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

В Деня на дипломатическата служба на Руската Федерация председателят на АБВ Румен Петков и представители на ръководството и актива на партията поднесоха цветя на Паметника на победителите. Почит отдаде и посланикът на Русия у нас Н. Пр. Елеонора Митрофанова.

Паметникът на победителите е открит е през януари 2008 година. Изграден е за 130-годишнината от края на Руско-турската война. На паметника е изобразено подписването на Санстефанския предварителен мирен договор от граф Игнатиев. На 17 януари 2023 г. се навършиха 191 години от рождението му.

В Османската империя граф Игнатиев е известен като посланикът на България. Той е защитник на Българската православна църква и се е борил против разкола в нея. Името му влиза в списъка на 100-те велики дипломати, оставили следа в историята на човечеството. Именно той след края на Руско-турската война от 1877-1878 г. подписва Санстефанския мирен договор, освобождаващ България от петстотингодишно османско владичество. Благодарение на видния дипломат Николай Игнатиев не само България, но и Сърбия, Черна Гора и Румъния стават независими държави.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж