Преименувай – новата лудост, обвзела граждани, общественици и управляващи  

Инициативността по тази тема доведе до ново разделение в обществото

Подобни
Новини

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://xn--b1amte3c.xn--90ae
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.

Нова лудост превзе управляващи, депутати, общински съветници и част от обществото. Става дума за масовото искане столични улици, булеварди, площади, дори зелени площи и градини да бъдат преименувани на например –  “Героите на Украйна”, Украйна и пр.  Зад едно от предложенията застана дори журналистът Найо Тицин, който безуспешно се опита да аргументира идеята си площадът пред руското посолство в София да бъде именуван. Той и останалите, които търсят подкрепа, мотивират исканията си с това, че по този начин сме щели да засвидетелстваме уважение и подкрепа към Украйна. 

Инициативността по тази тема доведе до ново разделение в обществото на “за” и “против”. Чуха се гласове, които дори предложиха да се върнат старите имена на улици отпреди демокрацията в София, а други поискаха веднага да бъдат преименувани “Граф Игнатиев” и “Ген. Гурко”, защото били сатрапи. 

В същото време и украинското посолство у нас излезе с призив да се преименуват няколко улици в София и страната на името на Украйна или производни. Става въпрос за адресите на руското посолство и руските консулства във Варна и Русе. 

Улицата, кръстена на именития кюстендилски художник Никола Мирчев, на която е разположено руското консулство в столицата, да бъде преименувана на улица “Героите на Украйна”. Районният кмет на “Изгрев” д-р Делян Георгиев се противопостави на тази идея и написа в социалната мрежа, че предложенията са неприемливи и той няма да позволи преименуването да стане факт, поне в неговия район. 

Посолството на Киев предложи още да заменим Македония с Украйна и така вече да се нарича улицата във Варна, на която се намира руското консулство там.

Улица “Ниш” в Русе да се казва “Героите на Украйна”, предлагат още от дипломатическата мисия.

Тук идва логичният въпрос – с какво ще спомогне преименуването на улици в България за по-бързото прекратяване на огъня в Украйна, което е най-важното в случая. Мнозина попитаха в социалната мрежа дали са се свършили българските герои, че ще именуваме улици на чуждестранни такива, които нищо не са направили за България. Имаше и гласове, които попитаха дали в чужбина има улици, носещи името на български герои. 

Ако обаче излезем от еуфорията и търсенето на всевъзможни начини да се подмажем, без да е необходимо, за пореден път да докажем, че сме чуждопоклонници, ще осъзнаем, че не преименуването на улици е важно, а да направим последователни стъпки, с които съвсем скоро да дойде краят на войната. Това е най-важното и всяка друга инициатива е наистина безсмислена и граничеща с популизма. 

Както аз, така и доста хора призоваха управляващите да се занимават с истински важните проблеми за обществото, а не с неща, които за никого не са полезни. Тук бих добавил, че е време да се спре и с безпочвените, дори смехотворни позиции на осъждане и ще завърша с думите на Апостола, които винаги звучат актуално: “Дела трябват, а не думи…” 

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж