Зоран Заев подаде оставка

"Демокрацията става по-силна с оставката ми", коментира Зоран Заев в социалните мрежи

Подобни
Новини

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев подаде оставка. Това стана, след като той лично депозира документа за оттеглянето си на председателя на парламента в югозападната ни съседка Талат Джафери.

“Демокрацията значи отговорност. С моята оставка поемам отговорност и изпълнявам гражданския си дълг, с което давам пример на лидерите, които ще се появят след мен. С нея капацитетът на демокрацията в страната става по-силен”, написа Заев в социалните мрежи.

Той определи като “огромна чест” възможността да работи за страната си през изминалите четири години.

“Имах доверието на мнозинството от народа. Искам да благодаря на депутатите от последните два парламента, на министрите от правителството и на всички граждани. Желая просперитет на целия ни народ”, добави той.

Може да бъде изображение с 5 души, изправени хора и на открито

Заев реши да подаде оставка от премиерския пост и лидерската позиция в Социалдемократичекия съюз след втория тур на местните избори, когато СДСМ понесе тежко поражение от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, губейки включително столицата Скопие.

По-късно той оттегли оставките, за да запази политическата и парламентарна стабилност, с което си навлече гнева на опозицията, която го нарече “лъжец”.

През последните седмици обаче, Заев се оттегли и от двата поста, изпълнявайки поетия ангажимент да го стори при вътрешнополитическа среда, която го позволява.

Президентът на страната Стево Пендаровски приветства решението на премиера и подчерта, че подобни решения се срещат рядко в съвременните демокрации, особено, когато той се оттегля, докато партията му е на власт.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж