Преподаватели от СУ “Св. Климент Охридски” категорично против войната

Преподаватели подписват декларация против военната агресия

Подобни
Новини

Мария Иванова
Мария Ивановаhttp://www.cultureone.bg
Мария Даниел Иванова завършва 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“, бакалавър е по „Културология“ и магистър по „Културна антропология“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Придобива учителска правоспособност по психология и философските дисциплини в средните училища. Към този момент следва докторантура по „Културна антропология“ в СУ „Св. Климент Охридски“, под научното ръководство на проф. Ивайло Дичев. Последните научни изследвания, по които работи, са свързани с ЛАРП, косплей и кибертворчество, в частност меметата като феномен на културата. Автор е на книгата „Ролевите игри на живо. Живот in и off game“, резултат от дипломната ѝ работа за придобиване на бакалавърска степен. Изследователските ѝ интереси са в областта на дигиталните медии, градската история, младежките култури и визуалните изкуства. Занимава се с любителска фотография и създава авторски документални филми.

Преподавателите от катедра “История и теория на културата” се обединяват в категоричната си позиция, осъждаща бруталните военни действия от последните дни. В декларацията е изказана подкрепата и желанието за солидарност към колегите им от украинските университети.

Ето и пълния текст от самата декларация:

“Ние, преподавателите и служителите от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, категорично осъждаме бруталната военна агресия на диктаторския режим на Владимир Путин срещу суверенна Украйна и украинския народ.

Няма и не може да има никакво оправдание за тази война, която вече разрушава украинските градове и отнема живота на невинни граждани: мъже, жени и деца. Войната, започната от президента на Руската Федерация – защото той носи цялата отговорност за това престъпно деяние – е предизвикателство срещу основните политически принципи и морални ценности на съвременна Европа. Войната срещу Украйна е война срещу Европа и всичко, което европейските общества и държави постигнаха след края на Втората световна война, за да няма никога повече унищожение на нашия континент.

Обръщаме се към нашите колеги от украинските университети и изразяваме безрезервна подкрепа и солидарност с тях и техните семейства в тези ужасни дни. Истинското знание и дълбокото разбиране на цялата сложност на културата и историята на един народ е най-силната противоотрова срещу шовинизма, изповядван от диктатори като Путин. Солидарни сме и с колегите ни от руските университети, които проявяват смелост да заклеймят престъпната война на Кремълския режим срещу суверенна държава, избрала да принадлежи към европейските демокрации. Вярваме, че никой не може да сломи един народ, който защитава собствената си родина и не желае нищо друго, освен сам да определя съдбините си. Лъжата и насилието не могат да победят и никога не са побеждавали.

София, 27.02.2022 г.”

Подписали:

гл.ас. д-р Кирил Василев

проф. дфн Владимир Градев

гл. ас. д-р Велислава Петрова

доц. д-р Галина Гончарова

доц. д-р Георги Вълчев

гл. ас. д-р Георги Казаков

проф. д-р Даниела Колева

гл. ас. д-р Жана Дамянова

проф. дн Иван Кабаков

гл. ас. д-р Нели Стоева

проф. д-р Райна Гаврилова

и още над 500 колеги

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж