Президентът на Република Косово ще бъде на официално посещение в България

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

По покана на държавния глава Румен Радев на официално посещение у нас пристига президентът на Република Косово г-жа Вьоса Османи-Садриу.

Двамата президенти ще обсъдят теми от двустранния и регионалния дневен ред, както и Европейската перспектива на Косово. Ще бъдат разгледани възможностите за засилване на сътрудничеството в сферите на икономиката, инвестициите,  енергетиката, транспорта, туризма, образованието, науката и културата.

На 30 ноември, сряда, от 10.00 часа на пл. „Св. Ал. Невски“Румен Радев ще посрещне Вьоса Османи-Садриу с официална церемония. Президентът на Косово ще отдаде почит пред Паметника на Незнайния воин.  

От 10.30 часа на „Дондуков“ 2 двамата президенти ще проведат среща на „четири очи“, след което ще се състоят пленарните разговори между официалните делегации на България и Косово.  

В 11.45 часа на церемония в Гербовата зала в присъствието на Румен Радев и Вьоса Османи-Садриу ще бъде връчен почетен медал на президента на Република Косово на български военнослужещи, участвали в мисията на Международните сили за сигурност в Косово (KFOR). Отличието ще получи командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов.  

След награждаването президентите Радев и Османи-Садриу ще направят съвместни изявления за медиите.  

В рамките на посещението си у нас държавният глава на Косово ще бъде удостоена с почетен знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с огърлица. Вьоса Османи-Садриу ще има срещи с председателя на Народното събрание Вежди Рашидов, както и с кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова.

***

Уважаеми колеги,

За заснемане на официалната церемония по посрещането на пл. „Св. Александър Невски“ ще бъде осигурен достъп след преминаване на проверка за сигурност през обособен контролно-пропускателен пункт до църквата „Света София“ откъм улица „Московска“.

 На „Дондуков“ 2 са предвидени възможности за заснемане на протоколни кадри от официалната снимка на двамата президенти в Гербовата зала и от началото на пленарните разговори.  Церемонията по награждаване и съвместните изявления са открити за медиите.  

Достъп до президентската институция за представителите на медиите ще бъде осигурен през официалния вход не по-късно от 10.15 часа, след представяне на валидни лична и журналистическа карта.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж