Президентът: Най-големият капитал в отношенията между България и Република Южна Африка е подкрепата и връзката между хората, изградени още в борбата срещу апартейда

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Държавният глава откри в Претория изложбата „Българската подкрепа за борбата на южноафриканския народ срещу апартейда и социалната дискриминация“

Най-големият капитал в отношенията между България и Република Южна Африка е подкрепата и връзката между хората, изградени още в борбата срещу апартейда. Това заяви президентът Румен Радев на откриването на изложбата „Българската подкрепа за борбата на южноафриканския народ срещу апартейда и социалната дискриминация“, състояла се в Парка на свободата в южноафриканската столица Претория. Изложбата представя снимки и документи от български архиви и лични колекции, отразяващи приноса на страната ни в борбата за свобода и премахване на режима на расова и социална дискриминация. По думите на президента изложбата разкрива дълбоките приятелски отношения между двете страни, които далеч надхвърлят установените дипломатически отношения преди 31 години.

Румен Радев подчерта още, че българският народ винаги е бил съпричастен и състрадателен към подтиснатите народи и етническите групи. След Освобождението и  възстановяването на своята независимост през XIX век България приема една от най-демократичните конституции в Европа, която постановява, че всеки роб, стъпил на българска земя, става свободен. 

Много хора намериха убежище в България през следващите турбулентни години, припомни още президентът. През 2023 г. отбелязахме и 80-годишнината от спасяването на 50 хил. български евреи. „Ние сме единствената държава в Европа, успяла с куража и духа на народа си, да спаси своите колеги, съседи, съученици“, посочи Румен Радев. В този дух за страната ни беше естествено да подкрепи южноафриканския народ в борбата му за свобода и да заяви своята солидарност на политическо ниво, в международната си дейност, с отварянето на  нашите университети за студенти и приемането на политически изгнаници. Това, по думите на президента, е била и решителна стъпка за сближаването на народите ни.

„Вярвам, че тази изложба ни задължава да пазим приятелските си отношения, да ги насърчаваме и предаваме на бъдещите поколения“, заяви още президентът в словото си.

На събитието присъстваха  д-р Наледи Пандор, министър на международните отношения и сътрудничество, представители на дипломатическия корпус, на българската общност, както и граждани на РЮА, завършили образованието си в България. 

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж