Пристигнаха трите баржи от Италия, на които трябва да бъде качен товар от кораба “Вера Су”

Подобни
Новини

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://xn--b1amte3c.xn--90ae
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.

Пристигнаха трите баржи на пристанище Варна. Това заяви вицеадмирал о.р. Румен Николов, главен директор на ГД “Аварийна безопасност” в Морска администрация Варна.

Баржите са предназначени за намокрената смес от кораба „Вера Су“.

Румен Николов добави, че вчера България е отправила искане към турската страна да осигури екипаж, който да обезпечи претоварването и изваждането му от плитчините.

Ако не бъде получен своевременен и адекватен отговор на това искане, тогава ще се пристъпи към формиране на български екипаж.

„Не е възможно в състоянието, в което се намира кораба в момента, да се извършват каквито и да било дейности, тъй като агрегатите са спрени, токът също е спрян, което означава, че не могат да бъдат отворени капаците, не може да се предприеме каквото и да било. Всичко това може да се извърши , когато е безопасно качването на хора на кораба. Това, което видях сутринта е, че корабът засега е стабилен – четирите въжета към поставените допълнителни котви са нормално опънати“, обясни Николов.

 
Цялото количество азотен тор вероятно ще бъде транспортирано до Балчик, който е по-близо от Варна. Конкретният план на действията ще бъде ясен, след като бъде подписан договор с нидерландската компания, наета за спасителната операция.

Днес Окръжният съд в Добрич разпита екипажа на кораба, който на 20 септември заседна в местността Яйлата край Камен бряг.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж