Процедури по ЗОП за автомобилни горива за държавната администрация ощетяващи гражданите

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

За процедура по ЗОП, изначално обречена, алармира пред медиите председателят на АБВ Румен Петков.

Става въпрос за проведена процедура с краен срок 30 ноември по Закона за обществените поръчки с предмет „Доставка на автомобилни горива чрез карти за безналично плащане за органите на изпълнителната власт и техните администрации“ е организирана така, че тя да бъде провалена.

В процедурата са заложени предварителни условия да се заложи отстъпка на по-малка от 5% за литър автомобилно гориво/ течна добавка/ подобрител за дизелови двигатели  – отстъпка изключително голяма в настоящата пазарна реалност (16 ст. на литър).

Справката сочи, че в годините назад по тези процедури през две години търсената отстъпка е била 2%, 3%, последно през 2020 година – 4%.

Видими са и по-високи отстъпки, но за по-големи количества горива. Петков коментира, че част от традиционните доставчиците по тези процедури са на загуба, която компенсират от цените по бензиностанциите, валидни за гражданите. 

Така, на практика, гражданите плащат горивото на държавната администрация, а държавата ни причинява сериозни щети, обясни председателят на АБВ.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж