Процесът по довереното изграждане на софтуера и генерирането на хеш кода на машините за гласуване приключи успешно

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Успешно приключи процесът по доверено изграждане на изходния код, който ще бъде инсталиран на машините за гласуване за вота на 2 април. Довереното изграждане се извърши от експерти на ЦИК и изпълнителя на обществената поръчка – „Сиела Норма“ АД.

На процеса присъстваха представители на ЦИК и политическите партии, регистрирани в регистъра на ЦИК по смисъла на чл. 213а от ИК.

За да се гарантира сигурността на софтуера на всяка машина, той се заключва с ключове, които се съхраняват в ЦИК, като отключването му е единствено възможно със същите ключове.

След серия от процеси, успешно беше генериран и хеш кодът за машините, който следва да бъде идентичен за всички устройства за гласуване. След упражняване на вота, хеш кодът се изписва и върху отпечатана електронна бюлетина на гласоподавателя, като задължително той трябва да съвпада с кода, обявен от ЦИК и МЕУ. Именно това гарантира, че софтуерът на машината е идентичен с този, който е удостоверен от Министерството на електронното управление. За избирателя, това означава, че може да провери дали машината, на която гласува, е с правилният софтуер или не, като сравни генерирания днес хеш код с този, издаван от машината, на която гласува в изборния ден. Тази мярка е насочена към повишаване доверието в средствата за машинно гласуване. 

В понеделник – 27 март 2023 г. от 10 ч., в защитена среда, Министерство на електронното управление ще предостави достъп до изходния код на машините. Достъп до него ще имат  представителите на регистрираните за участие в изборите за народни представители на 2 април 2023 г. партии и коалиции, по смисъла на чл. 213б от Изборния кодекс.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж