„Продължаваме Промяната“: Не се обсъжда вариант за нов мораториум върху цената на тока

Той посочи, че предстои депутатите да се запознаят с разчетите на КЕВР как ще бъде формулиран енергийният микс

Подобни
Новини

Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.

Мораториумът изпълни целите си – битовите потребители не получиха по-високи сметки за ток и топлинна енергия. Това коментира пред журналисти в парламента Радослав Рибарски, председател на Комисията по енергетика от „Продължаваме Промяната“. Рибарски посочи, че не очаква сътресения по отношение на новите цени на парното. „Индикациите от КЕВР са, че няма да има шоково поскъпване“, каза той. 

Рибарски уточни, че не се обсъжда вариант за нов мораториум. „Гледаме възможностите за дългосрочност на продуктите за електрическа енергия, така че бизнесът да може да планира, а не всеки месец да очаква какви ще са цените. Следим борсите, виждаме, че нещата се нормализират и очакваме да постигнем нормалните цени за този период около 200 лв.“, добави той.

В момента виждаме, че борсите постигат съвсем различни нива, електроенергията днес се търгува на цени от 200 – 250 лв., което е съвсем различно от цените, които бяха преди три седмици, коментира депутатът. Той посочи, че предстои депутатите да се запознаят с разчетите на Комисията за енергийно и водно регулиране и как ще бъде формулиран енергийният микс, както и каква по-евтина енергия може да влезе в този микс, допълва БТА.

„Виждаме, че ВЕИ проектите оказват сериозно влияние на свободния пазар на електроенергия“, посочи Рибарски. Той отчете, че оттук насетне предстои регулаторът – КЕВР да влезе във функцията си и да определи цените за битови потребители за природен газ.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж