Проф. Асена Сербезова трябва да представи мерки за преодоляване на недостига на медицински персонал

Това реши парламентът единодушно със 148 гласа "за",

Подобни
Новини

Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .

В срок от три месеца министърът на здравеопазването да представи пред Народното събрание конкретни мерки за преодоляване на недостига на лекари в определени специалности и на медицински сестри и за задържане на младите лекари и медицински сестри в България. Това реши парламентът единодушно със 148 гласа “за” след разискване по питане от Джевдет Чакъров (ДПС) към Асена Сербезова, предаде БТА.

От ДПС предлагаха още в шестмесечен срок здравният министър да представи финансови разчети за средствата, необходими за реализацията на планираните мерки, и план кои от тях в държавния бюджет за коя година ще бъдат включени, както и в срок от една година министърът на здравеопазването да представи пред НС първите резултати от реализацията на мерките. Тези две предложения обаче бяха отхвърлени от мнозинството в парламента. “Възраждане” не участваха в нито едно от гласуванията.

https://xn--b1amte3c.xn--90ae/asena-serbezova-nedostigat-na-mediczinski-sestri-e-osnoven-problem-v-zdraveopazvaneto/

В началото на разискванията Джевдет Чакъров посочи, че ситуацията е критично тежка и е необходимо бързо да се набележат мерки и да се изпълняват. Той отбеляза, че по данни на Българския лекарски съюз над 60% от лекарите са над 50 години, а всяка трета медицинска сестра е пенсионерка. Има свръхспециализация на определени специалности и остър недостиг на други, а според проучване на Медицинския университет в София 60% от медиците, които завършват, са готови да напуснат страната, 30 процента от тях веднага след дипломиране.

В хода на дискусията беше обърнато внимание на необходимостта да се отделят повече финансови ресурси и на специализацията на младите лекари.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж