Проф. Топалов за отношенията с РСМ: Нищо добро не можем да очакваме от тяхна страна

Правим грешка като ежедневно, ежечасно говорим с тях, каза историкът

Подобни
Новини

Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .

“Докато управляващите в Република Северна Македония имат амбициите и “доказват”, че Кирил и Методий са македонци, а не българи, че са създали македонската азбука, а не българската, че те са я дали на “булгарите”, сърбите, руснаците и всички останали, нищо добро не можем да очакваме от тяхна страна.“

Това заяви в “Денят започва” по БНТ историкът и дипломат проф. Кирил Топалов. Според него България трябва да последва гръцкия пример в преговорите за еврочленството на Северна Македония.

„Гърция не се занимаваше с тях – тя им постави условията и ги остави да мислят. Ние правим грешка, като ежедневно, ежечасно говорим с тях, със света, с Европа, със себе си, с нашето общество да ги пуснем ли, да не ги ли пуснем, кой е виновен, кой как ни натиска и т.н. Според мен тази тактика не е много правилна,“ коментира проф. Топалов.

Според него правилният подход е на политическа основа да се изясни “какво мисли Република Северна Македония по този и този въпрос и когато се окаже, че те наистина мислят европейски, добросъседски, тогава да им се даде път”.

„Мисля, че ние трябва да им поставим условията и да ги чакаме да ги приемат или не,“ обобщи историкът.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж