Професия “Герой”: Вижте разказа на мъжете, които преминаха през огъня, за да спасят бедстващите в Благоевград

Пожарникарите спасяват 27 души, 6 от които деца

Подобни
Новини

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.

Изгарящ огън, непрогледен дим, никакъв кислород. Това е картината, която огнеборците заварват, преди три дни на последните етажи на блок 18 в благоевградския квартал “Струмско”. Тяхната намеса се оказва решителна за живота на 27 души, 6 от които деца. Потушаването на стихията отнема часове – време, изпълнено с мигове, когато единственият шанс за десетки хора се корени в правилните решения.

Давид Гълъбов е сред първите огнеборци, които пристигат на мястото на пожара. Разбира, че на последния етаж от блока има невръстни близнаци на около месец и тръгва да ги спасява.

“Температурата беше много голяма по стълбищната клетка, не можеше да се диша. Без кислородните маски беше абсурдно да се премине. Поехме риска, защото там, където те бяха, беше страшно задимено, нямаше как да ги оставим децата, щяха да си загинат. Малко рисковано за тях, но намокрихме пелените с вода, защото температурата беше много голяма. Имаме такава техника, с която подавахме постоянно кислород. Свалихме ги по стълбите и ги предадохме на другите колеги, които вече ги свалиха надолу за бърза помощ”, обяснява той на журналистите.

Бебетата са в безопасност и са настанени под лекарско наблюдение в “Пирогов”. След инцидента, роднините на децата са изпълнени с благодарност към Давид.

“Ако не беше влязъл този човек, децата щяха да си заминат. Няколко пъти се върна, за да ни свали до седмия етаж. Първо взе бебенцата”, обяснява тяхната баба.

Във важните моменти огнеборците се опитват да вдъхнат спокойствие на уплашените хора, които търсят спасение по терасите на жилищата си. Пожарникарите използват специална вишка, с която се издигат до балконите, за да приберат бедстващите.

“Имаше писъци, излизаха по терасите и викаха за помощ. Ние им казвахме да запазят самообладание, да не бързат да излизат и че нещата ще се оправят, но да изчакат”, спомня си Ангел Величков, който е сред пожарникарите, участвали в спасителната операция.

Въпреки усилията на дежурните огнеборци трима души загиват в огъня. Сред тях е 40-годишен мъж, който живял в блока, а след пожара тръгнал да спасява съседите си.

“Отишъл да помага от третия етаж нагоре. Ох, сърцето ме боли, разберете. Отишъл да помага нагоре. Понеже чувахме ние писъците на 3 братчета и най-малкото, то е страхотно дете, пъргаво, отличници и вика отгоре “Помощ, помогнете ми”, споделя Ева Едипова, съседка.

През последните дни достъпът до блока е ограничен за живущите, които се допускат само, за да вземат вещи от първа необходимост. Разследващите работят по версия умишлен палеж.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж