Промени в МВР предвиждат полицаи да носят идентификационен номер на връхните си дрехи

Мярката се предлага за обществено обсъждане като отговор на насилието по време на антиправителствените протести миналата година

Подобни
Новини

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.

Полицаи да бъдат задължени да носят идентификационен номер на връхните си дрехи. Това се предвижда в промяна на инструкциите за действие на МВР, която беше публикувана за обществено обсъждане на страницата на силовото министерство.
Ако текстовете бъдат одобрени и интегрирани в закона за дейността на ведомството, то служителите на реда ще трябва да носят своите номера върху връхни дрехи и специална екипировка – противоударни и бронирани жилетки, тактически елеци и други.


Повод за отправените предложения са миналогодишните антиправителствени протести. Тогава много от полицаите, които бяха хванати на стационарни камери, разположени по сградите, че участват в необосновано насилие срещу протестиращи, останаха неидентифицирани. Заради липпса на номер по оборудването им. В резултат на това действията им останаха ненаказани.


Абсурдността на ситуацията се подсили и от дадените обяснения на МВР, че поради наличие на якета на част от служителите на реда, те не са били разпознати при извършеното последвало разследване. Парадоксът е там, че в двата дни на полицейски своеволия, температурите в София бяха приблизително 30 градуса, което само по себе си изключва подобен аргумент.


Припомняме, че темата за полицейското насилие на антиправителствените протести от лятото на 2020г. се разгоря силно почти година по-късно, когато бяха показани записи на полицейски произвол, на който се вижда как младежи, завързани с белезници, са бити брутално зад колоните на Министерски съвет.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж