Промени в Наредбата за излезлите от употреба моторни превозни средства

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Правителството прие промени в Наредбата за излезлите от употреба моторни превозни средства, с която се поставят крайни срокове за използването на олово в някои автомобилни компоненти. Оловото, живакът, кадмият и шествалентният хром са забранени в материалите, освен когато тези метали не могат да бъдат заменени.

Оловото ще може да се употребява в алуминиеви сплави за обработване на металорежещи машини в моторни превозни средства и резервните части към тях, чийто тип е одобрен преди 1 януари 2028 г. За приложението на оловото в медни сплави, в батерии с напрежение 12 V и в батерии с напрежение 24 V в превозни средства със специално предназначение се предвижда нов срок за преразглеждане на освобождаването от забраната – до 2025 г.

Поставя се и краен срок за наличието на олово в батериите, които не се използват за задвижване на леки автомобили, бусове и лекотоварни превозни средства, и са с приложения различни от посочените по-горе в моторните превозни средства и резервните им части, чийто тип е одобрен преди 1 януари 2024 г.

Промените в Приложение №1 към наредбата се правят за синхронизиране с Делегирана директива (ЕС) 2023/544 на Комисията от 16.12.2022 г. за изменение на Директива 2000/53/ЕО на Европейския парламент и на Съвета по отношение на освобождаванията във връзка с употребата на олово в алуминиеви сплави за целите на обработката на металорежещи машини, в медни сплави и в определени батерии.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж