“Просто ей така” или как в новия „Сексът и градът“ няма вече секс, нито Ковид

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

От Драгомир Симеонов

Хора, по Коледа наистина стават чудеса. Цъкам си оня ден по каналите. Просто ей така. Преял съм със сарми и увеселителни програми, но винаги може още; нали затова са празниците. Цъкам, цъкам и попадам на нещо любопитно. Продължението на „Сексът и градът”. Вече се казва „Просто ей така”. Сигурно е въпрос на авторски права, не вярвам някой „просто ей така“ да се лиши от думата „Секс” в заглавие. Тя е от позволените.

Решавам да погледам. Не съм луд фен на Кари Брадшоу и компания, но и аз бях млад по тяхно време; викам си, не е лошо да хвърля един поглед как сме остарели присъствено и дистанционно. Приятелите видях на какво са заприличали. Матрицата – също. Така че сега е време да хвърля поглед и какво се случва с богатите бели жени на Америка.

Пускам първи епизод и още в началото зяпвам от изумление. Не толкова на постиженията на пластичната хирургия при главните героини. Почти не ме впечатлява и наиграният диалог, който така фалшивее, че всеки роден сценарист ще се засрами и възгордее едновременно. Очевидно е писан от хора, които не харесват особено персонажите. Не, друго е впечатляващото. В сериала, хора, ковид е свършил. Чухте ли ме добре?! Просто ей така ковид е минало, за което само се правят кратки забележки с умилителна досада.

Вижте, знам че темата с ковид и изкуството е сложна. Да го покажем ли или да се правим, че е част от друга вселена. За ковида говоря. Хем зрителят знае, че е наоколо, хем в сериала му не трябва да го занимаваме с това, само в новините. Ето защо родните сериали например „просто ей така“ се правят, че пандемия не съществува. Все едно са дело на най-заклетите антиваксъри на Европа. Семейства си ходят на почивки, там никакви мерки не се спазват. Почти като истинския живот, но без спорадични маски в кадър.

Не са само нашите са така, де. Повечето нови филми предпочитат да не вкарват темата и нейните некрасиви елементи (тествания, сертификати, смърт и прочее) излишно в повествованието, за да не развалят намислената сюжетна нишка. Вие представяте ли си примерно в „Скуид геймс” героите да са с маски. Хептен нямаше да ги различаваме, освен по номерата.

Има. Не казвам, че няма. Има и тук-таме продукции, които държат да демонстрират актуалност. В новия „Сцени от един семеен живот”, дето всички казаха, че бил като оригинала на Бергман, освен тези, които са гледали оригинала на Бергман. Там например има едно ненужно интро, в което Джесика Частейн ходи към снимачната площадка и виждаш как екипът спазва всички продивоепидемични мерки. Не знам кому беше нужно. За да не си мислим, че това на екрана е твърде истинско предполагам. Просто много хубаво играят модерно разбито семейство с Оскар Айзък, ако се абстрахирате от интрото.

Та исках да ви кажа, че съм окей един сериал да е в паралелната на ковид вселена, за да има атмосфера и масовка, поне на екран. Иначе какво им е струвало да имитират тази нормалност си е тяхна работа. Но при „Сексът и градът” е друго. Там е приготвена една доза назидателна актуалност за развитието и на двата елемента. И това трябва да се случи в тази вселена, не в измислената. Макар че и тази е малко измислена, ако питате мен.

За да може Кари, Шарлът и Миранда да разберат къде са бъркали като бели жени в патриархалния системен расизъм на САЩ преди петнадесетина години, трябва да минат през катарзиса на MeToo, Black Lives Matter и LGBT осъзнаването. Няма само Тузарят да го отнася я. Старият им свят е разрушен с всичките му там буржоазни модели, стандарти за красота и преоскъпени обувки. Затова го няма „сексът” в заглавието. Да не се обиди „градът” вероятно. Виждате, как темата е ключова и така добре удушава остатъците на този клет франчайз, че неусетно Саманта ти става любима, защото е отказала да участва.

Обаче щом темата е ключова, не може да бъде, както вече казахме, в паралелна вселена. А тази тук, уви, е в лапите на ковида. А той не прави полови и расови разграничения. Размива старата битка, един вид. Изравнява ни като човешки същества, преди политически да бъдем разделени и после изравнени от добрите. Затова е целият вой с ваксините, ако питате мен. Да не излезе, че сме природно равноправни, като трябва да сме такива благодарение на нечие човешко благодеяние.

Ето затова, „просто ей така“ в новия „Сексът и градът” ковидът е отминал. Отминал е, но го е имало. Нали схващате разликата? За първи път виждам художествено произведение (извинете за спорната употреба на „художествено”) да обявява така директно края му. Останали са само досадни спомени от него. Сякаш е било просто грипче. Понякога и най-социално ангажираните сценаристи не усещат как сами си противоречат. Извинете, но сега по линия на секса ме интересува повече, дали героините биха го правили с неваксиниран, а не с някой от техния пол. Би било много по-интересен филм, ако ни покажеха как става. Иначе по линия на новите политкоректни порядки ние секса ще си го наваксаме все някак. Само се обърквам какви мерки да спазваме покрай него.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж