Радев пред Щайнмайер и Макрон: Скопие трябва да покаже европейска зрялост

Българският президент е припомнил, че България е технически готова за членство в Шенген от 2011 г.

Подобни
Новини

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.

Северна Македония следва да покаже европейска зрялост и уважение към ценностите на Европейския съюз, а това ще стане с конкретни действия за преустановяване на езика на омразата към България. Такава позиция е заел президентът Румен Радев при днешните си срещи с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер и френския държавен глава Еманюел Макрон в Страсбург.

Радев е изтъкнал, че езикът на омразата към България трябва да бъде премахнат от учебниците по история, държавните институции, публичните медии, както и да бъдат преустановени фалшификациите на българското културно-историческо наследство. Българският държавен глава е определил като важно спазването на правата на онези македонски граждани, които изразяват открито българската си идентичност.

Румен Радев и Еманюел Макрон в Страсбург

Пред Щайнмайер и Макрон Радев е обърнал внимание, че страната ни е имала техническата готовност да бъде приета в шенгенското пространство още през 2011 г. и очаква това да бъде възприето от европейските й партньори. Макрон е изразил принципната си подкрепа към България за присъединяване в Шенген. Българският президент и немския му колега Щайнмайер пък са се обединили около позицията, че кризите в съседните региони на Европа изискват мирно и устойчиво решение.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж