Ръководството на ММС представи новата програма за олимпийска подготовка

Подобни
Новини

първи.бг
първи.бгhttps://www.prv.bg
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регинонален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева, заместник-министър Петър Георгиев и съветникът в политическия кабинет Георги Александров представиха програмата за „Олимпийска подготовка и развитие на спорта за високи постижения 2023“ пред федерациите, администриращи олимпийски спортове.


Фокусът в новата програма е намаляване на административната тежест чрез преструктуриране на основните направления с акцент върху подготовката на елитните ни състезатели за Летните олимпийски игри Париж 2024 и визия за развитие за следващите олимпийски игри – Милано и Кортина д’Ампецо 2026 и Лос Анжелис 2028. Друга важна промяна е индивидуалният подход към всеки отделен спорт и отчитане на резултатите според спецификата му.


В залата на 5 етаж на Спортната палата се събраха представители на всички олимпийски федерации, които подкрепиха промените.


„За нас като ръководство на Министерството на младежта и спорта е важно федерациите да имат спокойствие, за да могат да работят, спортистите да се чувстват обезпечени и да са концентрирани върху своето представяне. При изготвянето на програмата сме взели предвид препоръките на всички вас, българските спортни специалисти“, каза министър Весела Лечева пред представителите на федерациите.


Ще има три направления, по които ще се извършва финансирането – олимпийска подготовка, олимпийски спортове с потенциал (включени в програмата на ОИ) и неолимпийски спортове.
Формирането на бюджета на спортните федерации ще се базира на индивидуален подход, като ще се взимат предвид не само класирания от олимпийски игри, световни и европейски първенства, но също така и от финали на турнири, класирания за световни купи и ранкинг-системи, които в определени случаи са единствена възможност за спечелване на квоти за участие в ОИ и световни първенства. Георги Александров даде пример със спортове като ските и ракетните спортове, в които няма европейски първенства, но пък има световни купи или турнири.

Важна част от новата програма е, че разходите за наеми на спортния съоръжения няма да се взимат предвид при формирането на бюджета за спортни дейности. Двойно се увеличават и средствата за организационни разходи на федерациите. Федерациите бяха удовлетворени и от включването на международните съдии в официалните делегации.


Програмата ще бъде публикувана на сайта на ММС до края на следващата седмица, а подаването на проектните предложения ще продължи до 6 януари 2023 г.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж