Ръст на цените на имотите у нас

Цените на жилищата са се повишили с 8,7%, показва проучване на консултантската компания Knight Frank

Подобни
Новини

Тоня Стоянович
Тоня Стояновичhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Тоня Стоянович работи като журналист повече от 20 години. Първите си стъпки в бранша прави под ръководството на Томислав Русев, като спортен репортер. Споделя, че никога няма да забрави първия си урок, а именно правилото ,че няма лош отговор ,а лошо зададен въпрос. В последната година от следването си в Национална спортна академия „Васил Левски“ записва втора специалност спортна журналистика. Почти 10 години отразява състезания от моторните спортове, волейбол, борба и др. Завършва магистратура “Електронни медии“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От 2013 година работи като репортер,редактор и водещ в политическите новини в телевизия. В живота и в работата си винаги си напомня думите на италиански поет Данте Алигиери, че „Най-горещите места в ада са предназначени за онези, които по време на големи морални изпитания са пазили неутралитет.“

България се намира на 32 място по ръст на цените на жилищата сред 56 държави в световен мащаб, според проучването на консултантската компания Knight Frank за четвъртото тримесечие на 2021 г. Цените у нас са се повишили с 8,7%, а реалният ръст, като се вземе предвид инфлацията, достига 3,7%.

Статистиката сочи, че в световен мащаб цените на жилищата са се увеличили средно с 10,3% през 2021 г. Експертите на компанията очакват по-слаб ръст през 2022 г. заради нарастването на рисковете. Независимо дали проследяват номинални или реални цени, петте държави с най-голямо увеличение на цените на имотите са Турция, Нова Зеландия, Чехия, Словакия и Австралия. Трябва да отбележим, че инфлацията в Турция достигна 36% в края на 2021 г., а цените на жилищата скочиха над 50%.

Военните действия в Украйна ще доведат до по-слаб глобален икономически растеж. Такава прогноза още направиха от компанията Knight Frank.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж