РЕ-ТУР: връщане към „аурата“ на творбата в изложбата „Понякога тишината“

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Инициативата на Културен център на Софийски университет РЕ-ТУР закрива най-актуалната изложба в галерията на Гьоте-институт България с обиколка и дискусия, посветени на тишината в изкуството. 

РЕ-ТУР: „Понякога тишината“

Обиколка, дискусия и финисаж

17.02., петък, 18:00 ч. 

Гьоте-институт България

ул. „Будапеща“ 1, София

Гьоте-институт България и Културен център на Софийски университет отправят покана за следващото събитие от поредицата РЕ-ТУР: съзерцателна разходка из творбите, част от изложбата „Понякога тишината“

Запазете датата 17-и февруари (18:00 часа) за последна обиколка на изложбата в галерията на института. След нея предстои и събитие в библиотеката, където ни очаква интересна дискусия около позицията на живописта в съвременната визуална култура. 

Дискутанти по темата ще бъдат доц. Силвия Борисова от БАН, автор на книгата „Естетика на тишината и мълчанието“ и гл. ас. Кирил Василев от катедра “История и теория на културата” в СУ, заедно с Мирослав Христов и Калия Калъчева. Модератор на събитието ще бъде гл. ас. Димитър Божков. 

Изложбата „Понякога тишината“ (19.01. – 17.02.2023 г.) представя творби на художничките: Албена Петкова, Анжела Терзиева, Гергана Николова, Елена Велкова, Мариана Танчева, Пламена Димитрова, Яна Стойчева. Концепция: Мирослав Христов и Калия Калъчева. 

Пламена Димитрова


Разходката от поредицата РЕ-ТУР ще бъде последвана от разговор за тишината в изкуството – от Джон Кейдж през Рилке до Сюзан Зонтаг и отвъд. Заедно ще тръгнем по следите на художествената естетика, която я приютява, за да стигнем до отказа от радикални жестове, манифести и теории, които често казват повече от думите.

УЧАСТНИЦИ В ДИСКУСИЯТА:

Димитър Божков е преподавател в катедра „История на философията“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ от 2013 г., като преди това е защитил дисертация в същата катедра. Автор е на статии в областта на философия на историята, философия на XIX и XX в., философия на изкуството.

Кирил Василев е преподавател в Катедрата по теория и история на културата на Философския факултет на СУ. Между 2011 и 2017 е главен уредник на Национална галерия в София.

Силвия Борисова е ръководител на секция „Култура, естетика, ценности“ в Института по философия и социология – БАН. Автор е на книгите „Естетика на тишината и мълчанието“ (ИК Гутенберг, 2019) и „Граници на естетическото съзнание“ (Парадигма, 2017).

Калия Калъчева има магистърска степен по живопис в Националната Художествена Академия в София. През 2011 печели Наградата за млад Живописец с обещаващо развитие на Фондация “Едмонд Демирджиян”. През последните десет години има множество отличия и изложби, в страната и извън нея.

Мирослав Христов е завършил философия и магистратура „Изкуство и съвременност“ в Софийския университет. От 2022 г. работи в култуния отдел на Гьоте-институт България.

РЕ-ТУР е инициатива, която извежда на преден план нуждата от изграждане на разбираща и критичномислеща публика на съвременно визуално изкуство в България. В нейните рамки се осъществяват срещи на млада аудитория и представители на визуалното поле – галеристи, автори, критици, изкуствоведи. Заедно, в споделено пространство, двете страни коментират и дискутират важни експозиции, поставени в софийските галерии. В тези дискусии погледът към изложените творби се разширява, биват открити и аргументирани нови гледни точки, задълбочават се познанията на една вече имаща интерес към визуалното изкуство публика и се дава по-голяма видимост на важни изложби, които често минават без масов интерес.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж