„Реквием на Габриел Форе“ ще звучи в концерта на Смесения хор на БНР музея „Земята и хората“

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

В юбилейния си 70-и сезон Смесеният хор на БНР с диригент Любомира Александрова ще посвети специален концерт на един от именитите диригенти Михаил Милков. Той ще се състои на 9 февруари, от 19.00 часа в Националния музей „Земята и хората“.  

Повече от 40 години маестро Милков ръководи емблематичния състав на Радиото, а през 2023 година се навършват 100 години от рождението на диригента. С него Смесеният хор на БНР записва стотици творби от български и чуждестранни автори, които се пазят в Златния фонд, като част от уникалното национално музикално наследство.

Сред впечатляващите скъпоценни експонати в музея „Земята и хората“  ще прозвучи и едно от най-ценените и вдъхновяващи произведения – Реквиемът на Габриел Форе. Уникално произведение в много отношения сред други от този жанр. Модернизираните черти на бароковата музика тук се съчетават с предшествениците на импресионизма и интонациите на френския шансон. Необичайно за този жанр е преобладаващото присъствие на светлинните образи. Акцентът се прехвърля от идеята за неизбежността на смъртта към образите на безкрайния живот, триумфа на светлината и любовта. 

Солисти в Реквиема ще бъдат Ева-Перчемлиева-Тъканова /сопран/, Йосиф Славов /баритон/ и Благовеста Ангелова /орган/

Програмата включва също творби от Букстехуде, Дуранте, Бах, Брамс и др. Билети са налични в Рекламно-информационния център на БНР (бул. “Драган Цанков” №4) и в мрежата на Ивентим. 

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж