Росен Христов: България затвърждава ключовата си роля в енергийните проекти в региона

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Министърът на енергетиката обсъди с румънския си колега идеята за две ВЕЦ на Дунав

“България ще продължи да има ключова роля в енергийните проекти в региона и да бъде в центъра на взаимодействие”. Това заяви министърът на енергетиката Росен Христов, който взе участие в международния Първи министерски енергиен диалог – Атина 2022, организиран от гръцкия министър на енергетиката и околната среда Костас Скрекас. По време на дискусията Христов очерта основните приоритети, по които работи българското министерство. По думите му фокусът е върху активното участие на страната ни в регионалните енергийни инфраструктурни проекти, внедряване на нови технологии, увеличаване на дела на зелената енергия, в това число геотермалната, както и възможностите за съхранение. “Вярвам, че зелената енергия трябва да се съхранява по “зелен” начин. В момента проучваме възможност за съхранение, подобна на тази в “Чирен”. Ако се реализира, тя ще е от полза както за България, така и за Гърция и Румъния”, обясни Христов. Той подчерта усилията на служебното правителство да завърши в срок интерконектора за пренос на природен газ с Гърция. “Не спираме дотук, а продължаваме да работим с нашите гръцки партньори, за да увеличим капацитета”, допълни енергийният министър.

Снимка: Пресцентър МЕ

По време на събитието министър Христов обсъди с румънския си колега Върджил-Даниел Попеску възможността за изграждане на две водноелектрически централи на река Дунав. “Такива електроцентрали има в Австрия, както и двустранни –  в Сърбия и Румъния. Крайно време е България да се възползва от този природен ресурс. Освен това по този начин получаваме и два нови моста над река Дунав”, подчерта Христов. Предстои подписване на меморандум за сътрудничество по тези проекти и детайлни проучвания за тяхната реализация.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж