Росен Христов: Приемаме Гърция като наш важен партньор в енергетиката

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Българският министър бе гост на стартиране изграждането на електроцентрала в Александруполис

“Енергийната криза в Европа налага още по-тясно сътрудничество и общи усилия между България и Гърция. Това ни сближи допълнително, така че да си партнираме в много проекти и политики. Гърция е наш партньор не само заради географското разположение, но и заради сходните ни виждания как да развиваме енергетиката в региона”. Това заяви пред медии министърът на енергетиката Росен Христов, който бе гост на официалното стартиране на проект за изграждане на газова електроцентрала в Александруполис, Гърция.


Той даде пример за сътрудничеството между България и Гърция при приемането на политики на европейско ниво, с цел стабилизиране пазара на газ. По думите му и двете страни могат да постигнат много повече като партньори, отколкото като конкуренти. Министър Христов обяви, че след разговори с гръцкия му колега Костас Скрекас, съвсем скоро ще бъде подписан меморандум за проекта за нефтопровод Александруполис – Бургас. Специален гост на събитието бе министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис, който в речта си подчерта доброто сътрудничество с България в сферата на енергетиката.

Реализацията на електроцентралата в Александруполис е съвместен проект на гръцката енергийна компания PPC, ДЕПА и компанията Копелузос груп. Газът за централата ще бъде от новостроящия се терминал за втечнен газ в Александруполис, в който България има 20 процента дялово участие и резервиран капацитет от 1 милиард кубични метра на година.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж