Росен Христов се срещна с Дубравка Джедович

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Министърът на енергетиката Росен Христов проведе среща със сръбския си колега Дубравка Джедович в Белград. Двамата обсъдиха регионалното сътрудничество в областта на доставките на природен газ и диверсификацията на източниците. „Сътрудничеството между България и Сърбия в енергетиката допринася за сигурността на целия регион“, подчерта българският министър.

Той представи инициативата за провеждане на проучване на пазара на газ, в което ще участват държави от региона. Министър Христов покани сръбската страна също да се включи в него.

„Данните и анализите от това проучване ще ни покажат възможностите за доставка на втечнен газ за региона, осигурявайки диверсификация и сигурност на доставките“, обясни още Христов.

От своя страна, сръбският министър заяви, че регионалното сътрудничество в доставките на газ позволява да се планират по-добре необходимите междусистемни връзки. „Ето защо очаквам с голямо нетърпение по инициатива на българския министър Република Сърбия да се присъедини към страните от ЕС от региона и Молдова в създаването на платформа за сътрудничество, която да ни позволи да преразгледаме капацитета, потреблението, газовата инфраструктура, маршрутите за доставка и отваря възможността за сътрудничество за осигуряване на по-стабилно и благоприятно снабдяване с природен газ за целия регион“, каза министър Джедович.

Министрите обсъдиха и изграждането на междусистемната газова връзка между Сърбия и България, като обмениха информация и обобщиха, че строителните дейности се движат по график.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж