Рублата се срина с над 7%

Причината е новото понижение на водещите лихви на РЦБ

Подобни
Новини

Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .

Руската рубла се срина с около 7% спрямо долара и еврото. По-рано днес централната банка свали водещите си лихви до 11 на сто на извънредно заседание за паричната политика и намекна, че са възможни още понижения заради отслабващия инфлационен риск.

Руската централна банка (РЦБ) намали ключовата си ставка с 300 базисни пункта за трети пореден път, понижавайки отново стойността на заемите след извънредното й повишаване до 20 на сто в края на февруари, дни след руската инвазия в Украйна, предаде Ройтерс.

Управителката на РЦБ Елвира Набиулина заяви на банкова конференция, че финансовата институция е предотвратила инфлационна спирала и ще намали прогнозите си за инфлацията през 2022 година от 18-23 на сто, потвърждавайки сигналите, че е възможно регулаторът отново да намали лихвите на следващото си заседание на 10 юни, предаде БТА.

Рублата поевтиня със 7, 1 на сто в обедната търговия спрямо долара и се търгуваше по курс 63,55 рубли за долар спрямо вчерашните 55,80 рубли за долар – най-високият курс от февруари 2018 година, и върви към 64 рубли за долар.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж