Румен Радев: Обичаите и традициите, съхранени през вековете, са нашата връзка с предците ни

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Тодоровден е символ на волния порив на българина към свободата, заяви държавният глава в с. Царацово

Обичаите и традициите, съхранени от българите през вековете, са нашата връзка с предците ни. Това заяви президентът Румен Радев, който днес в конна база „Фригопан“ в село Царацово, община Марица участва в отбелязването на Тодоровден и официалното откриване на състезателния сезон по конен спорт.

Президентът подчерта здравата връзка на българина със земята, с ездата и конете. „Тодоровден е символ на волния порив на българина към свободата“, посочи  държавният глава. Той допълни и че днес по традиция, българите отправят молитви за здравето на конете, но празникът, който е на прага на пролетта, е и надежда за нов живот и плодородие.

В приветствието си Румен Радев поздрави организаторите за възможността, която дават на младите хора, да се развиват и да показват умения в конния спорт. Държавният глава благодари на родителите и близките на жокеите, за това, че със своята ангажираност и всеотдайност мотивират спортистите за активен начин на живот, възпитават ги в трудолюбие, любов към традициите, природата и животните. На българските спортисти по конен спорт държавният глава пожела здраве и спортни успехи. „Уверен съм, че ще растете като достойни българи, наследници на горд и силен народ. Ще бъдете пример за подражание и всеки ден ще отстоявате принципите на честната игра и ценностите на физкултурата и спорта“, каза още президентът Радев.

Събитието, в което държавният глава се включи по покана на млади жокеи, започна с водосвет. Бяха представени и народни обичаи, свързани с Тодоровден. Държавният глава награди участниците в детската възрастова група, които се включиха в състезанието по прескачане на препятствия.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж