Румен Радев отличи посланика на Украйна Виталий Москаленко с орден „Мадарски конник“

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Президентът: Българското национално малцинство в Украйна е мост за развитието на дълбоките връзки между двете страни 

Дълбоките исторически, културни и езикови връзки между България и Украйна, за които днес мост са хилядите етнически българи в Украйна, са отлична основа за развитието на двустранните ни отношения. Това заяви президентът Румен Радев на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, на която отличи посланика на Украйна у нас Виталий Москаленко с орден „Мадарски конник“ първа степен. Държавното отличие е за всеотдайната работа и големите заслуги на дипломата за задълбочаването и разширяването на двустранните отношения между България и Украйна.

В словото си държавният глава посочи всеотдайната и последователна работа на украинския посланик в рамките на неговия мандат за задълбочаване на отношенията между България и Украйна на всички нива, които по думите на президента ще придобиват все по-голямо значение в съвременната усложнена среда за сигурност в нашия регион. Връченото държавно отличие е израз и на оценката за дейността на посланик Москаленко за развитие на традиционно добрите отношения и приятелски връзки между България и Украйна в изключително труден период, белязан от глобалните предизвикателства на пандемията от COVID-19, икономическата и енергийна криза и най-вече от нахлуването и войната на Русия срещу Украйна. Президентът Радев потвърди принципната и последователна подкрепа на България за независимостта, суверенитета, териториалната цялост на Украйна, за нейната европейска и евроатлантическа перспектива, както и продължаващата помощ към гражданите на Украйна и хилядите украински граждани, търсещи спасение от войната в нашата страна. 

В словото си по време на церемонията Румен Радев отбеляза също така развитието на  двустранните връзки в областта на образованието и културата, както и увеличилия се на фона на тежките кризи стокообмен. Държавният глава приветства решението на украинските власти за съхраняване на териториалната и административна цялост на Болградския район, населен предимно с етнически българи, в резултат на което те са получили възможност за активно участие в решаването на проблеми от локално значение.

Посланик Москаленко открои дълбоката връзка между България и Украйна като припомни, че отношенията между двата народа са започнали да се изграждат именно върху словото и книжовността на основата на делото на Светите братя Кирил и Методий, техните ученици и следовници. Българската диаспора в Украйна е много могъщ и сериозен мост, който ни обединява и способства за взаимното разбиране и обогатяване на нашите народи, посочи още посланик Москаленко. Той изказа признателност за последователната подкрепа на България за членството на Украйна в ЕС и НАТО и благодари за подкрепата на нашата държава към Украйна от започването на войната.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж