Румен Радев за ромите: Интеграцията в обществото изисква достъп до качествено образование

На Международния ден на ромите държавният глава награди победителите в конкурса „Имам една мечта – да учим и живеем заедно“

Подобни
Новини

Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .

„Стратегията за развитие на обществото няма как да се изпълни, ако не направим необходимото ромската общност да има достъп до качествено образование и здравеопазване, ако не гарантираме пълноценното им участие в социалния, икономическия, културния и духовен живот“. Това заяви президентът Румен Радев на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, на която бяха наградени победителите в конкурс на тема „Имам една мечта – да учим и живеем заедно“, съобщиха от прессекретариата на президента.

Конкурсът, който се провежда за десета поредна година, е насочен към ученици от 1 до 12 клас от всички училища в страната и е организиран от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“, а награждаването се състоя в Международния ден на ромите, 8 април. В церемонията участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Държавният глава подчерта пред наградените, че тази церемония отразява волята на президентската институция и българската държава да гарантират изпълнението на Конституцията за пълноценна реализация на всеки български гражданин чрез добро образование, социална интеграция, възможности за труд.

Румен Радев посочи, че и през втория си мандат заедно с вицепрезидента ще продължат да подкрепят Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ в усилията за намаляване на процента ромски деца, които отпадат от образование и за повишаване на образованието сред ромите.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж