“Нашите партньори от Европейския съюз вече осъзнават, че въпросът за отстояването на гражданските права не може да бъде само двустранен въпрос между България и Република Северна Македония, а трябва да бъде издигнат на ниво Европейски съюз.”

 Това заяви в Пловдив президентът Румен Радев преди участието си в националната конференция „Език свещен“.

Президентът каза , че Министерският съвет не трябва да се крие зад Народното събрание и добави, че се очакват ясни и отговорни решения от кабинета. В този момент предлаганият двустранен протокол не дава достатъчни гаранции за защита на нашия интерес като конкретни действия, като ясни механизми, срокове и измерими критерии, коментира Радев. Той призова отговорните институции да започнат да залагат липсващите параметри в този двустранен протокол.

Искам да използвам случая и да се обърна към политическите лидери в нашата приятелска страна Република Северна Македония – време е за политическо лидерство, смелост и отговорност в името на бъдещето. Пътят към Европа е път напред, а не назад, завърши държавният глава.

„Нямаше да получим френското предложение, което е най-доброто до момента, ако България не беше отстояла ветото в два съвета за разширяване миналата година с ясна позиция и ясна аргументация“, каза държавният глава пред журналистите, предаде БТА.

„Искам да призова българските политици да не бързат да обявяват историческа победа, защото промяната в Конституцията не е последната, а първата крачка по пътя на интеграцията“, добави Радев.

Той коментира, че този процес се базира на два документа – на преговорната рамка, която е ангажимент на Европейския съюз, а вторият важен документ е двустранният протокол, който е наш ангажимент, изработва се от нас заедно с Република Северна Македония и се залага като неразделна част от преговорната рамка, обясни държавният глава.

Според него преговорната рамка сама по себе си не може да защити нашите интереси.

„ Истинската защита на българските интереси, на нашето културно-историческо наследство, на промяната на учебниците и табелите, на възстановяването на паметниците, на прекратяване на процеса на дебългаризацията зависи от съдържанието на този двустранен протокол, защото Европейският съюз именно на базата на този протокол ще следи какво точно да изисква и да защитава в дългия процес на преговорите“, заяви още Румен Радев.

На въпрос за предстоящия вот на недоверие срещу правителството, Радев каза, че очаква от политиците разум. Въпросът за властта не е основният въпрос в държавата, има много други проблеми и това са проблемите на българските граждани, и те трябва да бъдат решавани отговорно, коментира президентът.