Румен Радев: За затварянето на въглищните централи е необходимо дългосрочно решение

Подобни
Новини

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://xn--b1amte3c.xn--90ae
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.

Затварянето на българските въглищни електроцентрали изисква решение с дългосрочна визия, взето с консенсус от всички партии. Въпреки че е редно такова решение да бъде взето от редовно правителство с траен ангажимент, предвид обстоятелствата се търси решение в рамките на служебното правителство. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти в Кърджали. 

В отговор на журналистически въпрос президентът коментира поставените условия от ЕК за внасяне на българския План за възстановяване и устойчивост. “Затварянето на въглищната енергетика е стратегическо решение.  То е изключително обвързващо с решаването на огромен социален проблем в България ”, заяви Румен Радев и подчерта, че в момента въглищните електроцентрали гарантират нашата автономност и независимост от колебанията на цените в международен план. 

Евентуалната дата за спиране на електроцентралите трябва да бъде отложена максимално във времето, за да се осигури ниска цена на електроенергията и оползотворяване на ресурсите ни, заяви още държавният глава:  “2036 година са заявили като срок в своята стратегия за преход предишните управляващи и са го внесли в  Европейския съюз. Моето лично мнение е, че ние трябва да се борим този срок да бъде удължен. В същото време следва  ефективно да се организира това производство, така че да можем да намалим парниковите емисии, чиято цена расте непрекъснато”. 

Държавният глава коментира, че служебното правителство прави всичко възможно в рамките на своите правомощия Планът за възстановяване и устойчивост да бъде успешно завършен. 

След като посети индустриални и текстилни предприятия, държавният глава даде висока оценка на перспективите за икономическо развитие на региона. По думите на президента, Кърджали дава пример с редица многообещаващи компании, демонстриращи визионерство и ефективен мениджмънт.

Президентът подчерта също така, че служебното правителство ще продължи да реализира мерки в помощ на бизнеса за преодоляване на кризата.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж