Русе отбеляза тържествено националния празник

Подобни
Новини

първи.бг
първи.бгhttps://www.prv.bg
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регинонален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Стотици русенци поднесоха цветя и венци пред Паметника на Свободата в Русе по случай 145-годишнината от Освобождението на България от османско иго.
Националният празник бе отбелязан с тържествена церемония, при която бяха строени почетният караул и Младежкият гвардейски отряд към Общински младежки дом. Военни маршове изпълняваха музикантите от Общинския духов оркестър с диригент маестро Димчо Рубчев.


„Трети март е и винаги ще бъде повод за благодарност. Да помним историята си и да не позволяваме на никой да я подменя. Да бъдем признателни към всички народи, помогнали ни да се освободим. Нека примерът за единените опълченци продължи да осветява пътя ни. Да отгледаме и такова бъдеще – будни, смели и нетърпими към неправдата български деца“, обърна се към присъстващите кметът Пенчо Милков.
Празнични слова произнесоха още председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев и областният управител Анатоли Станев.


Сред гостите на събитието бяха заместник-кметовете на Община Русе Магдалина Илиева, Енчо Енчев и Димитър Недев, ректорът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ акад. Христо Белоев, началникът на Военно окръжие I степен – Русе подп. Васил Петров, началникът на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева, редица представители на местната и държавна власт от региона, както и председателят на Окръжния съвет в Гюргево Думитру Беяну, неговият заместник Кристиян Анкуеску, кметът Адриан Ангелеску, администраторът на Община Гюргево Йонел Мускалу, а също и изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева.


Заупокойна молитва и благодарствен молебен за падналите герои в борбите за освобождение отслужи Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум и свещеници от Русенската Света Митрополия.


В програмата се включиха квартетът на Детска вокална група „Слънце“ при Общинския детски център за култура и изкуство с ръководител д-р Наталия Константинова и талантливата Детелина Димова от Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“.


След церемонията русенци се насладиха на изпълненията на гайдарската група към НЧ „Стефан Караджа 2018“, а в 12 на площада пред сградата на Общината се извиха хора, организирани от Фолкорен танцов клуб „Родолюбец“ – Русе.


Малки и големи русенци и гости на града можеха да се докоснат до колекция от униформи и оръжия, организирана в непосредствена близост до Паметника от Национално дружество „Традиция“ клон „Ангел Кънчев“.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж