Русия е спечелила 93 млрд. евро от износа на изкопаеми горива

Това се посочва в доклад на независим център за проучвания, цитиран от Франс прес.

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Русия е натрупала 93 милиарда евро приходи през първите 100 дни на войната срещу Украйна от износа на изкопаеми горива. По-голямата част са били насочени към ЕС. Това показват данните в доклад на независим център за проучвания, цитиран от Франс прес.

Публикацията на Центъра за проучвания на енергията и чистия въздух (CREA), базиран във Финландия, се появява на фона на натиска от страна на Украйна към западните правителства да спрат всякаква търговия с Русия, за да не пълнят военната хазна на Кремъл. ЕС неотдавна реши да наложи поетапно ембарго (с някои изключения) върху вноса на петрол от Русия. Търговията с руския газ, от който блокът е силно зависим, засега не е засегната, предаде БТА.

Според независимия център 61 на сто от вноса на изкопаеми горива или около 57 милиарда евро през първите 100 дни на войната (24 февруари – 3 юни – бел. АФП) са били за ЕС. Най-големите вносители са били Китай (12,6 милиарда евро), Германия (12,1 милиарда евро) и Италия (7,8 милиарда евро).

Приходите на Русия са най-вече от продажбата на суров петрол (46 милиарда евро), следван от газ, транспортиран по газопроводите (24 милиарда евро), петролни продукти, втечнен природен газ и въглища.

Русия е продължила да трупа приходи, въпреки спада на продажбите през май и факта, че е принудена да продава на много ниски цени на международните пазари. Въпреки намаляването на обемите обаче страната се е възползвала от световното повишение на котировките на енергийните суровини.

Ако някои страни са положили усилия да намалят вноса (Полша, Финландия, балтийски страни), то други са увеличили покупките си: Китай, Индия, ОАЕ, дори и Франция, според центъра за проучвания.  Докато ЕС цели да наложи по-стриктни санкции срещу Русия, Франция е увеличила вноса си, ставайки най-големият купувач на руски втечнен природен газ в света, подчерта анализаторът от центъра Лаури Миливирта.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж