Русия изтегля 10 000 войници от украинската граница

Преди дни руски военни части проведоха учение в Крим, което симулира превземане на територия

Подобни
Новини

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.

Русия планира изтегляне на около 10 000 войници, разположени близо до украинската граница. Москва обяснява, че военните части са изпълнили задачи, свързани с погранични учения, и вече могат да бъдат преместени.

Намерението на руското военно министерство вдъхва надежда за възможна деескалация на напрежението в региона, който през последните седмици е във фокуса на вниманието на НАТО.

“Вече са съгласувани поделенията, военнослужещите, отрядите в моторизираните части и този етап е завършен. Повече от 10 000 военнослужещи ще тръгнат към постоянната си локация от територията на общовойсковия район за учения”, сочи съобщението на министерството, цитирано от Интерфакс.

Ученията са проведени в няколко региона близо до Украйна, включително в Крим, който Русия анексира през 2014 г., както и в южните руски региони Ростов и Кубан, сочи докладът на министерството.

Русия струпва войски и техника близо до границата с Украйна от октомври насам, което породи световни опасения от потенциално нахлуване в страната. Според западни военни анализатори техниката и хората бяха дислоцирани в района не само за провеждане на учения.

Кремъл отрече тези подозрения с аргумента, че руските войски са свободни да правят каквото си искат на руска земя.

Москва обаче настоява за правно обвързващи гаранции от Запада, че НАТО ще забрани на Украйна, или която и да е друга източноевропейска страна, да се присъедини към Алианса и няма да разположи оръжия или войски близо до границата на Русия.

10-те хиляди войници, които предстои да бъдат изтеглени, са само една десета част от постоянното присъствие на военни по границата, с необходимото оборудване, които западното разузнаване са докладвали.

“Най-тревожният район е на северната и североизточната граница на Украйна, където са се струпали подразделения на Централния и Западния военни окръзи”, каза в събота Робърт Лий, руски военен експерт и докторант в Кралския колеж в Лондон.

По-рано тази седмица около 1200 парашутисти, както и танкове и друго оборудване, проведоха военни учения в окупирания от Русия Крим, симулирайки превземане на територия.

Руските държавни медии показаха кадри от ученията с изстреляни ракети по позиции на противника и кацане на парашутисти на полигон.

По същото време украинският президент Владимир Зеленски проведе видеоразговор с 20 американски сенатори и членове на Конгреса, за да обсъди продължаващото струпване на руски военни части и техника.

От офиса на Зеленски съобщиха, че разговорът има за цел да покаже, че Киев иска повече от участие на САЩ в разрешаването на конфликта с Русия.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж