Сблъсъци в Белгия и Холандия заради противоепидемичните мерки

Има ранени и арестувани

Подобни
Новини

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.

Напрежение в няколко европейски града заради мерките, които западните страни въвеждат за борба с пандемията. Безредици избухнаха в Брюксел, където протестът премина в сблъсък между демонстрантите и полицията.

Силите на реда бяха принудени да използват водни оръдия, за да разпръснат множеството. Има пострадали и арестувани. Протестът събра повече от 35 000 души, въпреки че не е бил разрешен от градските власти.

Violence erupts at protest over Covid rules in Brussels
Полицаи обсипват с вода група протестиращи в Брюксел

Въпреки недоволството, медицинските експерти настояват, че социалната дистанция и здравните сертификати са необходими. В последната седмица Белгия регистрира около 13 хиляди нови случая дневно. Поради високите нива на ваксинация обаче, смъртните случаи не са много.

Недоволство избухна в събота и в холандския град Ротердам. Тълпи от демонстранти подпалиха автомобили и хвърляха камъни и фойерверки по полицаите, изпратени да охраняват протеста.

28 detained in Netherlands as protests against Covid norms enter second  night: Report | World News - Hindustan Times
Най-малко 7 ранени и 20 арестувани е равносметката от протестите срещу противоепидемичните мерки в Ротердам

Холандските служители на реда отвърнаха с предупредителни изстрели и водни оръдия.

Говорител на местната полиция уточни, че по време на протеста са били употребени и “насочени изстрели”, тъй като е имало ситуации с повишен риск за живота. Двама души са били ранени от куршуми. Разследването ще установи точната причина.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж