Село Чавдар – мястото, където живее Коледа (СНИМКИ, ВИДЕО)

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Всички сме гледали десетки американски коледни филми, в които винаги впечатление прави богатата коледна украса, настроението и уюта, които дадено градче или селце имат. В България, въпреки че всички обичаме Коледа безкрайно много и всеки един от нас се старае да пренесе поне малко от този празничен елемент и в дома си с елхички, лампички и различни орнаменти, то градовете, в които живеем някак не успяват да се справят толкова успешно с тази задача. Не можем да отречем, че с годините старанието на местните управници видимо се увеличава, но има още доста какво да се желае. Или поне бяхме на такова мнение, докато екипът на България 1 не попаднахме в село Чавдар – селото, в което живее Коледа.

Управата на Чавдар е взела много присърце празника, превръщайки китното, подредено и изключително красиво село в една истинска коледна магия. Не случайно го наричат и “Коледното село” – всеки един елемент от селото е украсен, а богата програма се грижи да забавлява жителите и посетителите на Чавдар в продължение на цял месец. Танци, песни, игри, викторини, атракциони, коледни играчки, храни, напитки – има всичко необходимо, което ви трябва, за да прекарате един истински коледен ден със семейството си. 

След успешното първо “Коледно село на България” домакините бяха подготвили още по-приятни изненади за своите гости. Събитието се провежда от 3-ти декември до Нова година, през всеки един от почивните и празнични дни. Основен организатор на “Коледно село Чавдар” е община Чавдар и съорганизатори са консултантската фирма “Данубио Консулт” и бар-кафене “KaRe-Arte” – София, а финансова подкрепа са получили от “Дънди Прешъс Металс Челопеч”. 

Григор Даулов, кмет на с. Чавдар, откри събитието с думите: „За мен е голяма чест за втора поредна година да открия единственото коледно село на България. Предстои ни един месец с много наситена програма. През последните години се натрупа много негативна енергия в света – пандемия, война, политически кризи. Нека поне този месец да ги забравим и да пуснем Коледа в сърцата си”.

Директорът  на „Разрешителни и правни дейности“ в „Дънди Прешъс Металс” Ирена Цакова пожела от ръководството на компанията здраве и успех на гостите и жителите на с. Чавдар. „Това е една прекрасна инициатива. Тя съхранява българското като ни дава от топлината и уюта на незабравимите традиции на нашите предци. Забавлявайте се, а ние ще продължим с подкрепата си за тези мероприятия”, каза Цакова.

Инициаторът на “Коледно село на България” доц. Георги Бърдаров, заяви, че основната цел на събитието е да запазим човешкия си облик, независимо от тежките времена, в които живеем.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж