Сергей Лавров: Между Русия и Сърбия има диалог на доверие

Той изрази мнение, стратегическото партньорство между двете страни е изключително важно

Подобни
Новини

Сергей Тодоров
Сергей Тодоровhttps://xn--b1amte3c.xn--90ae
Сергей Тодоров е главен редактор на информационния сайт NewsOne.bg. Работил е като репортер в няколко национални телевизии, както и в печатни , и в онлайн издания. Автор е на редица материали и разследвания. Завършил е „Политология“ в УНСС.

Между Русия и Сърбия има диалог на доверието. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров по време на посещението си в Белград. Той изрази мнение, стратегическото партньорство между двете страни е изключително важно.
След среща със сръбския президент Александър Вучич Лавров заяви, че последното “потвърждение за последователното развитие на стратегическото партньорство на двете страни” е заседанието на Междуправителствения комитет, на което са предприети “конкретни стъпки” за подобряване на сътрудничеството.
„Искам да подчертая стратегическия характер на нашите взаимоотношения. Предадох топли поздрави и най-добри пожелания от президента Путин, решени сме да продължим диалога на най-високо ниво, обмислихме възможни контакти между двамата президенти и ще договорим тази среща”, заяви министърът на външните работи на Руската федерация.
Той коментира и отношенията на Русия със страните от Западните Балкани.
„Ние сме в такива отношения със Сърбия и други страни в региона, че най-важното за нас е взаимна изгода и баланс на интереси. Всички наши споразумения със Сърбия и други страни в региона се основават на това. Ние отдавна знаем, че ЕС претендира за този регион и че други нямат какво да търсят в него”, каза Лавров.
Той коментира и интересите на Европейския съюз в региона.
„Казват ни, че нямаме право да поемаме инициатива в онези части на света, в които ЕС има своите интереси. Не е необходимо да уточнявам, че това е неоколониално мислене. Обвиненията, че Русия нарушава определени норми на международното право в Западните Балкани, са неоснователни. Ако имате някакви доказателства, моля, дайте ги“, каза Лавров.
Сергей Лавров обяви подкрепата на Русия за Сърбия относно възникналото напрежение с Косово и заяви, че Руската федерация ще приеме всяко едно решение, “което е добро за сръбския народ”.
Той призова решението на въпроса за Косово да се основава на зачитане на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН и да бъде основано на директен диалог между Белград и Прищина.
Лавров пристигна в Белград, за да отбележи 60-годишнината на Движението на необвързаните.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж