Руският външен министър Сергей Лавров нарече безпрецедентна стъпката на три източноевропейски държави да затворят въздушното си пространство за неговия самолет, който трябваше за излети за Сърбия. Лавров  добави, че все още не е получил обяснение за тяхното решение.

Министърът заяви , че вместо това ще покани сръбския си колега да го посети в Москва и добави:

“Главното е, че никой не е способен да разруши отношенията ни със Сърбия”.

https://xn--b1amte3c.xn--90ae/sergej-lavrov-predupredi-za-realna-opasnost-ot-treta-svetovna-vojna/

Припомняме, че съседните на Сърбия държави – България, Република Северна Македония и Черна гора затвориха въздушното си пространство за правителствения самолет, с който днес руският първи дипломат трябваше да отпътува за Белград.

Кремъл определи решението им като враждебен акт , предаде Ройтерс.

“Ако визита на руски външен министър в Сърбия се възприема на Запад като нещо доближаващо се до заплаха в глобален мащаб, тогава нещата на Запад изглежда не вървят на добре”, заяви пред журналисти Лавров, цитиран от ТАСС.

“В общи линии това, което се случи, е лишаване на суверенна държава от правото ѝ да провежда външна политика. Блокирана е международната дейност на Сърбия, най-малкото в този момент в отношенията ѝ с Русия. Високо ценим смелата позиция на Сърбия в тази връзка и лично на президента Александър Вучич, който подчертава, че няма да заема антируска позиция, но Европейският съюз иска именно това “, посочи руският външен министър.

“Снощи и тази сутрин постъпиха много въпроси на медии за нашата реакция на безпрецедентните решения, които взеха някои държави членки на НАТО – решения, които възпрепятстваха визитата на министъра на външните работи на Русия в Сърбия. Случи се нещо безпрецедентно и разбирам интереса, който проявявате към нашата оценка на тези възмутителни действия”, посочи пред журналисти руският първи дипломат, предаде БТА.

“Тук няма да шикалкавя. Това е още една нагледна и поучителна демонстрация на това, доколко НАТО и ЕС могат да стигнат до задействане на най-долнопробни начини за въздействие върху онези, които се ръководят от националните си интереси и не са готови да жертват принципите си, достойнството си в името на същите тези правила, които Западът натрапва вместо международното право”, посочи Лавров.

Вътрешният министър на Сърбия Александър Вулин каза, че изпитва дълбоко съжаление за “възпрепятстването” на визитата на Лавров, когото описа като голям и доказан приятел на Сърбия”.