Северна Корея е провела тест на ракета със среден радиус на действие

Президентът на Южна Корея свиква днес извънредно заседание на Съвета за национална сигурност

Подобни
Новини

Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.

Ракетата, изстреляна от Северна Корея тази сутрин, е била със среден радиус на действие, съобщи южнокорейският генерален щаб, предадоха ДПА и БТА. Тя е изминала около 800 км навътре в морето, се казва в съобщението.

Южнокорейският президент Мун Дже-ин смята, че Северна Корея е направила още една стъпка към изоставяне на самоналожения си мораториум върху тестовете на ракети с голям обсег, съобщиха от неговия кабинет. Мун призова Пхенян да спре да създава напрежение и да се върне към разговорите, предаде Ройтерс. Президентът на Южна Корея свиква днес извънредно заседание на Съвета за национална сигурност във връзка със севернокорейския ракетен тест.

Японски представители казаха, че според техни начални оценки ракетата е достигнала до максимална височина от 2000 км и е прелетяла 800 км от мястото на изстрелването, преди да падне в морето, съобщи Асошиейтед прес. Тези данни говорят, че това е ракетата с най-голям обсег, която тества Северна Корея от 2017 г. насам, когато изпита три междуконтинентални балистични ракети. Днешното изстрелване е седмият пуск на ракета от Пхенян за този месец.

В съобщение на американското Индо-тихоокеанско командване се казва, че САЩ осъждат последното изстрелване на ракета от Северна Корея и призовават Пхенян да се въздържа от по-нататъшни действия, които водят до дестабилизация, съобщи Ройтерс.

Според командването тестът не е представлявал непосредствена заплаха за територията, персонала и съюзниците на САЩ.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж