Шефът на “Топлофикация”: Цената на парното трябва да се увеличи

"Булгаргаз" и "Топлофикация" не са обичайни търговски дружества

Подобни
Новини

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://xn--b1amte3c.xn--90ae
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.

Трябва да има увеличение на цената на парното, но да е социално приемливо. Това каза изпълнителният директор на “Топлофикация – София” Александър Александров в ефира на БНТ. Според него правителството трябва да осигури компенсации, които да осигурят плавно преминаване към зимния период за всички граждани.

„Ние искаме разликата между цената, която КЕВР е определил за газ, и цената, която ние плащаме за газ, да бъде поета от държавата. Това включва от началото на регулаторния период от юни до сега“, заяви той.

Инж. Александров препоръча на потребителите да плащат сметките си на равни месечни вноски, защото се очаква тежък зимен период. По думите му това ще им осигури по-лек режим през зимата и ще разпредели разходите им за парно през цялата година.

Според него никой не може да си представи парното в София да спре, тъй като това би било край на енергетиката в България.

„Третият по-големина енергиен субект в България е “Топлофикация”. В тежки зимни месеци ние произвеждаме почти 2 гигавата топлинна енергия. Това се равнява на производството на електроенергия на Козлодуй. По никакъв начин никой не може да си позволи “Топлофикация” да спре да работи. Това би било равно на апокалипсис“, коментира той.

От думите му стана ясно, че няма нищо необичайно в това, което се случва в последните няколко дни.

“Както България, така и Европа е в енергийно цунами от средата на тази година. Алармирахме много по-рано всички институции в България, че ситуацията, в която се намира енергетиката, и в частност “Топлофикация – София”, е опасна, особено с навлизане на зимния сезон. Поискахме да бъде изработен механизъм за компенсации на разликата между това, което КЕВР е определил като цена за топлинната енергия, и стойностите, които достигна газта в последните месеци. Върху това се работи интензивно“, каза още шефът на топлофикационното дружество.

Той каза още, че “Булгаргаз” и “Топлофикация” не са обичайни търговски дружества.

“”Булгаргаз” е единственото лицензирано в страната дружество, което е обществен доставчик на газ. То трябва да осигури достъпа и газта за всички във всяко едно положение. По същия начин стоят нещата и с “Топлофикация”. Ние сме търговско дружество, но по същество сме социално дружество, което определя до голяма степен битието на 1,5 млн. граждани в София”, заяви Александров.

Според него ходовете, които могат да предприемат са изключително ограничени.

“Ние работим в тежко регулиран режим. Стойността, на която продаваме топлината, е определена от КЕВР. По същия е начин е определена и стойността, на която ние купуваме газта, добави още той.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж