Шолц, Макрон и Драги пристигнаха с влак в Киев в подкрепа на Украйна

Европейските лидери са на среща с президента Зеленски, докато се подготвят за ключова среща на върха на лидерите на Европейския съюз в Брюксел следващата седмица и срещата на върха на НАТО на 29-30 юни в Мадрид

Подобни
Новини

Иван Петрински
Иван Петринскиhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Иван Петрински е журналист с дългогодишен опит като редактор и автор и основател на печатни и електронни медии. Дългогодишен кореспондент и коментатор по темата за гръцката криза за български телевизии и радиостанции. Създател, главен редактор и автор в медии за българите в чужбина. Участник в множество международни медийни срещи. Човек с голям опит в комуникацията с българската диаспора и проблемите, свързани с битието на нашите сънародници зад граница.

Русия е съсредоточила основните си ударни сили в северната част на Луганска област и се опитва да атакува едновременно в девет посоки. Руското министерство на отбраната обвини  пък украинските сили, че пречат на усилията да бъде позволено на цивилните да напуснат завода Азот в Северодонецк. Битката за контрол върху града продължава от седмици.

Междувременно Вашингтон одобри военна помощ на стойност 1 милиард долара за Украйна. Новият пакет включва артилерия и съвременни ракетни системи, ще бъде особено важен за отбраната на региона на Донбас. Президентът Володимир Зеленски направи поредното си обръщение:

“При всичките си международни контакти чувам възхищение от действията на нашите защитници. Светът наистина иска да се научи от украинците как да се бие и как да побеждава. През 112-те дни на тази война украинската армия доказа, че смелостта и мъдростта на бойното поле, заедно със способността за тактическа победа над врага, дават значителни резултати, въпреки предимството на руската армия в броя на войниците и техниката.”

Премиерите на Албания и Черна гора Дритан Абазович и Еди Рама посетиха Киев в сряда, за да се срещнат със  Зеленски и да покажат своята симпатия и подкрепа към украинския народ.

А тази сутрин в Киев пристинаха и Френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц и италианският премиер Марио Драги пристигнаха в Киев 

Европейските лидери са на среща с президента Зеленски, докато се подготвят за ключова среща на върха на лидерите на Европейския съюз в Брюксел следващата седмица и срещата на върха на НАТО на 29-30 юни в Мадрид.

„Послание за подкрепа“ трябва да бъде изпратено до Украйна, преди държавните и правителствени ръководители на ЕС „да трябва да вземат важни решения“ каза Макрон пред репортерите.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж