Скок в жилищното кредитиране (ВИДЕО)

През март търговските банки са отпуснали близо 46% повече жилищни заеми на домакинствата в сравнение със същия период на миналата година

Подобни
Новини

Иван Петрински
Иван Петринскиhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Иван Петрински е журналист с дългогодишен опит като редактор и автор и основател на печатни и електронни медии. Дългогодишен кореспондент и коментатор по темата за гръцката криза за български телевизии и радиостанции. Създател, главен редактор и автор в медии за българите в чужбина. Участник в множество международни медийни срещи. Човек с голям опит в комуникацията с българската диаспора и проблемите, свързани с битието на нашите сънародници зад граница.

Войната в Украйна не се отразява върху жилищното кредитиране у нас. Данните на Централната банка за март показват отново ръстове в кредитирането и незначителни промени в условията по кредитите.

Тенденцията за ръст в жилищното кредитиране остава и през последния месец, който отчита официалната статистика на БНБ.

През март търговските банки са отпуснали близо 46% повече жилищни заеми на домакинствата в сравнение със същия период на миналата година.

Спрямо месец по-рано ръстът също е значителен. Близо 35 на сто – от 150 до близо 590 милиона лева.

Според данните на статистиката на БНБ намалението на средната лихва по жилищните кредити през март е с 0,14 % , а в годишния процент на разходите с 0,19% спрямо година по-рано.

Средната лихва, по която се отпускат новите заеми, е 2,6 на сто. Растат и потребителските кредити през март с около 40% за последната година. Месечното увеличение е с близо 20 на сто.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж