След протест на ОП Варна съдът измени домашния арест в „задържане под стража“ за член на ОПГ, занимавала се с отглеждане на марихуана и разпространение на високорискови наркотични вещества във Варна

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

След като първоинстанционен съд определи мярка за неотклонение „домашен арест“ за един от участниците в организирана престъпна група, занимавала се с отглеждане на растения от рода на конопа, както и разпространение на високорискови наркотични вещества, наблюдаващият делото прокурор внесе протест с искане за налагане на най-тежката мярка – „задържане под стража. Той беше уважен и въззивната инстанция определи обвиняемият да остане в ареста.

Апелативният съд потвърди наложените мерки за неотклонение „задържане под стража“ за трима от останалите четирима задържани членове на групата, които обжалваха решението на Окръжния съд. Така петима от установените към момента осем души, участвали в престъпната дейност на групата, отглеждала и разпространявала наркотични вещества, остават задържани. Останалите трима са освободени срещу парични гаранции във високи размери. Всички мъже, привлечени към наказателна отговорност, имат забрана да напускат пределите на България.

Дейността на групата беше преустановена на 16 ноември 2022 година след реализация под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура – Варна, осъществена от служители на ГД „Борба с организираната престъпност“ от отдел „Североизточен“ и секторите БОП в Русе, Плевен и Бургас. Извършени бяха претърсвания на различни адреси – във Варна, в село Аврен, в село Константиново. Установени бяха общо 12 оранжерии, оборудвани за отглеждане на растения от рода на конопа. 

При процесуалните действия са иззети 1014 растения в различен стадий на растеж, палатки, вентилатори, отоплителни инсталации и други приспособления, предназначени за извършването на престъпната дейност. Иззети са също 2963,73 грама суха тревиста маса и 14,3 грама хашиш, четири леки автомобила, множество мобилни телефони и сим-карти, както и значителна сума пари в лева и евро – 60 390 лева и 3790 евро.

Работата по доказване и документиране на престъпната дейност на организираната група продължава под ръководството и надзора на прокурор от Окръжна прокуратура – Варна. 

Ивана Милева

Експерт „Връзки с обществеността“

Апелативна прокуратура – Варна

0889 26 18 27

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж