Слушателите на БНР избират “Музикант на годината“

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

За 32-ри път слушателите на БНР и предаването за класическа музика по “Хоризонт“ “Алегро Виваче” ще изберат кой ще бъде “Музикант на годината“.

Традиционното допитване се провежда в началото на всяка година, а българските музиканти приемат наградата като важно признание от страна на публиката. 

За наградата “Музикант на годината” могат да бъдат предлагани само личности, а състави от двама и повече изпълнители, както и музикални проекти се състезават в отделни категории: “Ансамбъл на годината” и “Музикален проект на годината”.

До 28 февруари всеки участник в анкетата може да предложи своя номинация, а победител е музикантът, събрал най-много гласове. Всеки слушател може да подкрепи само една кандидатура (не се гласува поотделно за различните категории). Гласуването е еднократно. 

Предаването “Алегро виваче” на програма “Хоризонт” провежда национална анкета сред слушателите на БНР за избор на “Музикант на годината” в класическите жанрове от 1991 г. 

Освен голямата награда “Музикант на годината” – уникална бронзова статуетка на скулптора Христо Илиев, според броя на гласовете се определят и призове в няколко други категории, сред които “Активна творческа дейност”, “Ансамбъл на годината”, “Музикален проект на годината”, “Премиера”, “Юбилей”, “Млад музикант на годината” и др. 

Номинираните от предаването “Алегро виваче” тази година са: 

– Александър Мутафчийски – оперетен артист и режисьор

– Веселина Кацарова – оперна певица

– Виви Василева – перкусионистка

– Деляна Лазарова – диригентка

– Емануил Иванов – пианист

– Ина Кънчева – оперна певица

– Красимира Стоянова – оперна певица

– Лия Петрова – цигуларка

– Любомира Александрова – хорова диригентка

– Надежда Цанова – пианистка

– Светлина Стоянова – оперна певица

– Стоян Караиванов – бандонеонист

Пълният актуален списък на предложените музиканти, ансамбли и проекти може да бъде видян в групата Allegro Vivace по Хоризонт във Facebook.

Носители на приза „Музикант на годината“ са оперните певци Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, Анна Томова-Синтова, Красимира Стоянова, Мария Цветкова-Маджарова и Кирил Манолов, цигуларите Минчо Минчев, Васко Василев, Светлин Русев, Веско Ешкенази и Мичо Димитров, диригентите проф. Васил Арнаудов, Емил Табаков, Росица Баталова, Йордан Камджалов и Найден Тодоров, пианистите проф. Виктор Чучков, Людмил Ангелов и Надежда Влаева, клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров, композиторът проф. Иван Спасов, кавалджията Теодосий Спасов, перкусионистката Татяна Колева, Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ и хор „Бодра песен“ – Шумен. В специалицирани издания на анкетата „Млад музикант на годината“ за 2008 и 2020 г. слушателите отличиха съответно перкусионистката Василена Серафимова и диригента Димитър Косев.

От 2016 г. част от церемонията е и специалната награда „Олга Камбурова“ в подкрепа на младите таланти, учредена в памет на дългогодишната водеща на „Алегро виваче“ и създателка на допитването „Музикант на годината“. Тази награда носи на получателите си – обещаващи ярки български изпълнители – студиен запис в Първо студио с екип на БНР.

„Алегро виваче” е предаване за класическа музика, което вече 33 години има своето място в ефира на Програма „Хоризонт“. Основна цел на предаването е да отразява актуалните събития по класическите сцени у нас и по света. Негов приоритет са репортажите и анонсите за предстоящи концерти и оперни спектакли.

Задачата, която си е поставил екипът, е да не пропуска нищо значимо, случващо се в музикалния ни живот, да осигури среща на слушателите с всички интригуващи личности, гостуващи на наша сцена, и да  запознава аудиторията с интересни факти от европейските и световните подиуми чрез кореспонденции и новини. Освен актуалните новини и репортажи, важна част от „Алегро виваче” са двете исторически рубрики: „Помните ли?” – за значими фигури от българското музикално минало с материали и звуци от „Златния фонд” на БНР, и „Годишнини”, насочена към световноизвестните композитори и техните шедьоври. Периодично присъстват рубриките „Български съкровища“ и „Българските концертмайстори“, както и представяне на продукция на БНР в класическите жанрове.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж