Снайперски огън срещу протест на съмишленици на Хизбулла отприщи ескалация на напрежението в сърцето на Бейрут

Хизбула обвинява организацията "Ливански сили" за атаката, властите изпратиха тежко въоръжение и посъветваха цивилните да опразнят улиците

Подобни
Новини

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.

Ожесточена стрелба в ливанската столица Бейрут. По-рано през деня снайперисти откриха стрелба по привърженици на Хизбулла и партията “Амал”, които протестираха пред Съдебната палата, с искане съдия Тарек Битар, ръководещ разследването за мощните експлозии от 2020 г., да бъде отстранен. В резултат от стрелбата 1 човек загуби живота си, а други 8 са ранени.

В отговор, въоръжени поддръжници на Хизбула  обстрелваха района на Съдебната палата няколко часа. До момента има данни за най-малко 3 загинали и поне 20 ранени. През деня групировката беше подсилена от подкрепления, които се включиха в сраженията.

Властите бяха принудени да изпратят военни части, които се разположиха в района на ескалация, призовавайки цивилните да се приберат по домовете си, за да освободят улиците за последвали действия.

От Хизбула обявиха, че зад атаката стои организацията „Ливански сили“, но официално потвърждение все още липсва. По информация на военния журнал De Re Militari, районът на нападението е символичен за Бейрут, като именно тук през 1975-та година се водят едни от най-тежките сражения в гражданската война. Районът се смята за един от бастионите на Хизбулла и партията “Амал”, но в него живеят и мнозина маронити, които подкрепят „Ливанските сили“. Кризата в ливанската столица все още не е приключила.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж