Софийската градска прокуратура: МВР не ни е информирало за задържани за “Хемус”

Четирима прокурори ще работят по случая

Подобни
Новини

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://xn--b1amte3c.xn--90ae
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.

Не сме получили заповеди за арест на никого. Това заяви на брифинг ръководителят на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова по повод действията на МВР с АМ “Хемус”.
 
“В Софийска градска прокуратура по факс е постъпило съобщение от разследващи полицаи в ГДБОП за започване на досъдебно производство. В съобщението се съобщаваше, че са пристъпили по неотложност към претърсвания и изземвания. Не се споменаваше за какви лица става въпрос, но се споменаваше за евентуални извършени данъчни престъпления и пране на пари. В хода на досъдебното производство, папките, които получихме, се установи, че са извършвани обиски и претърсвания на лица и адреси. След като това беше докладвано, дежурен прокурор незабавно изготви искане до СГС. С определение на СГС са одобрени 23 протокола”, обясни Кирилова.

Тя посочи, че по разследването ще работят четирима прокурори.

“В материалите от МВР не намирам данни за задържани. До момента няма взета мярка за неотклонение на което и да е лице”, каза тя и добави, че е възможно документите и данните да дойдат по-късно.

“От разследващите полицаи не сме получили изготвено постановление, което по реда на НПК да бъде докладвано на съответния прокурор, който да го одобри и на съответното лице да му бъде взета мярка. При нас дойдоха разпити на свидетели на различни фирми“, каза още ръководителят на СГП.

Тя обяви, че обвинителите работят по още едно дело, което е започнало след самосезиране от брифинг на Румен Гечев.

“Наскоро пак имаше публикации по разследване на “Автомагистрали”. Да, СГП разследва дело за безстопанственост. По всяка вероятност, би могло, ако се съберат достатъчно доказателства, да доведе до съответни действия дали да бъдат повдигнати обвинения на определени лица. Това дело е възложено веднага на Националната следствена служба с цел, че работят хора с по-дълъг опит и знание, били са прокурори, адвокати, сега са следователи. Предмет е цялата дейност на “Автомагистрали”. Разпитани са над 100 свидетели, приобщена е цялата обемна документация, която е изключително голяма”, обясни прокурорът във връзка със случая с “Автомагистрали”, каза още Кирилова.

От думите й стана ясно, че са ангажирали експерти с международни познания, които да извършат един обективен анализ, за да могат от обвинението да разберат какво се е случвало в АПИ, “Автомагистрали” и МРРБ.

“Категорично заявявам, че следователите и прокурора получават съдействие и това, което е поискано, е дадено. По мой спомен на 11 октомври наблюдаващият прокурор е искал информация от ГДБОП, ДАНС и Национална полиция. Искана е такава информация дали в момента при тях има преписки или се работи по случаи, които са свързани с “Автомагистрали”. По мое сведение до настоящия момент нямаме отговор дали се работи или не се работи по тези преписки, т.е. дали това, което днес дойде, тогава е работено. Надявам се да получим информацията, да създадем нужната помощ между тях и нас. Все още в НПК пише, че ръководството и надзорът се осъществява от прокуратурата”, подчерта тя.

Тя коментира и сигналът на служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров във връзка с изказване на бившия премиер Бойко Борисов, в което той казва, че на хората се поставят ваксини с изтекъл срок на годност.

“Прокурорът, който работи по преписката, извършва лична проверка, като е изпратил документи. Значи ние трябва да изискаме документи от министерство на здравеопазването. Това са неща, които чакаме да получим. Говорила съм днес с г-н Кацаров, който ме увери, че ще получим всичко, което искаме”, коментира още прокурор Кирилова.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж